Економија

Немачка поново у проблему: Највећа европска економија зависи од увоза струје

Стручњаци упозоравају да би, због несташице електричне енергије, позиција Немачке као индустријског чворишта могла да буде угрожена
Немачка поново у проблему: Највећа европска економија зависи од увоза струјеwww.globallookpress.com © Malte Ossowski / SVEN SIMON

Немачка више не може да задовољи потребе за струјом након затварања последњих нуклеарних електрана у земљи, па су власти биле приморане да повећају увоз електричне енергије у првих шест месеци ове године, пише "Билд".

Тако се, од 1. јануара до 12. јуна, највећа економија Европске уније ослањала на снабдевање струјом из суседних држава.

Електрична енергија у Немачку је стизала из француских атомских постројења и електрана на угаљ у Чешкој, а све због "катастрофе" политике зелене енергије која је довела до затварања нуклеарних електрана у корист обновљивих извора енергије, наводи немачки лист.

Стручњаци упозоравају да би, због несташице електричне енергије, позиција Немачке као индустријског чворишта могла да буде угрожена.

"Према јавно доступним подацима, Немачка се од извозника електричне енергије претворила у увозника. То се највероватније догодило због затварања нуклеарних електрана", каже енергетски стручњак Андре Тес за агенцију ТАСС.

Шеф енергетске компаније РВЕ Маркус Кребер прошлог месеца изјавио је да Немачка, као индустријска локација, има озбиљан проблем.

"Немамо на располагању енергије колико нам је потребно. Овај јаз доводи до високих цена и тиме до оправдане забринутости за конкурентност. Видимо прве знаке деиндустријализације", навео је Кребер.

Немачка је обећала да ће потпуно одустати од нуклеарних електрана након нуклеарне катастрофе у Фукушими у Јапану 2011. године. Берлин је у априлу затворио последње три нуклеарне електране, чиме је окончан шестодеценијски нуклеарни програм у корист потпуно обновљиве производње електричне енергије до 2035. године.

Првобитни план био је да се током прелазног периода користе веће количине руског гаса преко гасовода Северни ток. Пре сукоба у Украјини, Немачка је руским гасом испуњавала до 40 одсто својих потреба. Међутим, саботажа гасовода и западна ограничења наметнута Москви навели су Берлин да тражи алтернативна решења.

Берлин је прошле године заменио део руског гаса увозом природног течног гаса из Сједињених Америчких Држава и са Блиског истока. Међутим, економисти упозоравају да ће Немачкој бити потребне године да у потпуности замени руско снабдевање другим изворима енергије.

image