Економија

Саудијска Арабија и Русија продужавају смањење производње нафте

Производња нафте ће сада бити 9 милиона барела дневно, што је пад од скоро 2 милиона барела дневно у односу на трећи квартал прошле године
Саудијска Арабија и Русија продужавају смањење производње нафтеwww.globallookpress.com © Patrick Pleul

Саудијска Арабија је саопштила да ће продужити смањење производње нафте од милион барела дневно што је најавила још у јуну а најкасније за август.

Њима се придружила и Русија, чији заменик премијера Александар Новак рекао да ће Москва у августу смањити испоруке за пола милиона барела.

Заједно, ово смањење би могло да износи 1,5 одсто глобалих залиха нафте, пише "Њујорк тајмс".

Цене нафте су благо порасле након вести о смањењењу, при чему су цене референтне нафте Брент порасле изнад 76 долара за барел пре благог пада.

Цене нафте су последњих месеци биле под ударом због неизвесности у вези са снагом глобалне економије, јер многе централне банке настављају да подижу каматне стопе како би зауставиле инфлацију.

Постоје сумње у дугорочну будућност нафте, јер употреба електричних возила и других алтернатива наставља да расте.

Саудијска Арабија и други чланови групе произвођача из ОПЕК плуса постепено смањују своју производњу још од јесени.

"Ово додатно добровољно смањење долази како би се појачали напори из предострожности који су претходно учињени", објавила је државна Саудијска новинска агенција.

Најновија рунда смањења производње у Саудијској Арабији почела је почетком овог месеца. Смањење извоза које је предложила Русија у августу требало би да дође као део напора да се осигура да тржиште нафте остане уравнотежено, рекао је Новак у саопштењу.

"Њујорк тајмс" каже да су саопштења из Саудијске Арабије и Москве оставила утисак да су координисана и да је циљ био да се створи утисак да Русија, која копредседава ОПЕК плусом, остаје посвећена напорима те групе да управља тржиштем.

"Намера је да се сигнализира да ово не ради Саудијска Арабија сама", каже Ричард Бронзе, шеф геополитичког одсека у истраживачког агенцији "Енерџи аспектс".

Кина и Индија сада купују највећи део руског извоза нафте на мору након што су међународне санкције усмерене на руску енергетску индустрију ограничиле продају претходним купцима у Европи и другде у свету.

Саудијски министар нафте принц Абдулазиз бин Салман покушава да покаже купцима да ће учинити све што је потребно да подрже нове цене.

Али Саудијска Арабија је у тешкој позицији јер је приморана да сноси највећи део ових резова, што је створило нагађања колико ће ОПЕК плус моћи да одржи кохезију, пише "Њујорк тајмс".

Према најави из Саудијске Арабије, производња нафте ће сада бити 9 милиона барела дневно, што је пад од скоро 2 милиона барела дневно у односу на трећи квартал прошле године.

image