Економија

Инфлација у Великој Британији диже каматне стопе

Финансијска тржишта очекују да ће нови каматни скок уследити пре Божића, и то изнад шест одсто, док "Џеј-Пи Морган" упозорава да би стопе могле достићи и седам процената
Инфлација у Великој Британији диже каматне стопе© Tanjug/AP Photo/Frank Augstein, File

Банка Енглеске ће можда морати да подигне каматне стопе на чак седам одсто да би се ухватила у коштац с константно високом инфлацијом, упозоравају економисти који страхују да би све већи трошкови задуживања могли да одведу привреду у рецесију.

Имајући у виду да су домаћинства под великим притиском све виших трошкова хипотека, америчка инвестициона банка "Џеј-Пи Морган" саопштила је да постоји ризик да би упорна инфлација могла да доведе до тога да централна банка подигне каматне стопе више од очекиваног.

Банка Енглеске је прошлог месеца подигла каматне стопе за пола поена – на пет одсто, а Велика Британија има највишу стопу инфлације од земаља Г7.

Финансијска тржишта очекују да ће нови каматни скок уследити пре Божића, и то изнад шест одсто, док "Џеј-Пи Морган" упозорава да би стопе могле достићи и седам процената.

Америчка банка је саопштила да су повећани ризици од пада британске економије следеће године због утицаја пораста трошкова позајмљивања који утичу на пословно поверење и повећавају незапосленост.

image