Економија

Све више држава траже повратак злата у матичне земље након замрзавања руске имовине

Геополитика и услови на тржиштима у развоју подстакли су неке централне банке и да смање удео долара у девизним резервама и да уведу друге валуте
Све више држава траже повратак злата у матичне земље након замрзавања руске имовинеwww.globallookpress.com © Frank Hoermann / SVEN SIMON

Све већи број држава враћа златне резерве у матичне земље због санкција које је Запад увео Русији и замрзавања руске имовине, преноси Ројтерс податке истраживања америчке инвестиционе компаније "Инвеско" .

Више од 85 одсто од 85 националних фондова и 57 Централних банака које су учествовале у годишњој "Инвеско" глобалној студији верује да ће у наредној деценији инфлација бити виша него у претходној.

Такво окружење обично подстиче улагања у злато и обвезнице привреда у настајању, али чини се да је важан окидач и западно замрзавање готово половине од укупно 640 милијарди долара руских златних и девизних резерви.

Истраживање је показало да је огроман удео централних банака забринут због таквог преседана.

Скоро 60 одсто испитаника рекло је да је то злато постало привлачнијим, док 68 одсто држи резерве код куће у поређењу са 50 одсто у 2020. години.

"Ми смо злато држали у Лондону... али сада смо га пренели назад у сопствену земљу, јер желимо сигурну имовину и желимо да буде на сигурном", цитирају аутори истраживања анонимну централну банку. 

Род Рингроу, шеф званичних институција компаније "Инвеско", који је надгледао извештај, рекао је да је то широко распрострањено мишљење.

"'Ако је то моје злато, онда га желим у својој земљи' била је мантра коју смо видели у последњих годину дана," рекао је он. 

Геополитика и услови на тржиштима у развоју подстакли су неке централне банке и да смање удео долара у девизним резервама и да уведу друге валуте. 

Седам посто анкетираних сматра да растући дуг САД негативно утиче и на долар, иако већина још не види алтернативу овој новчаници у улози светске резервне валуте.  

Удео оних који могућу алтернативу виде у кинеском јуану смањен је пак на 18 посто, са 29 одсто у 2022. Скоро 80 одсто од 142 испитане институције види геополитичке тензије као највећи ризик у наредној деценији, док је 83 одсто навело инфлацију као разлог за забринутост у наредних 12 месеци.

Инфраструктура се сада сматра најатрактивнијом категорија имовине, посебно они пројекти који укључују производњу обновљиве енергије.

Привлачност Кине за улагања остала је иста, док је Индија потврдила позицију у групи најатрактивнијих, другу годину заредом.

Тренд враћања производње ближе матичној земљи побољшао је пак пласман Мексика, Индонезије и Бразила.

 

image