НБС подигла референту камату: Настављају са умереним заоштравањем

При доношењу овакве одлуке Извршни одбор је проценио да је и даље потребно наставити са умереним заоштравањем монетарних услова како инфлациона очекивања не би расла и како би се осигурало да се инфлација врати у границе циља

На данашњој седници, Извршни одбор одлучио је да повећа референтну каматну стопу за 25 базних поена, на ниво од 6,5%. Повећана је и стопа на депозитне олакшице – на 5,25%, као и стопа на кредитне олакшице, саопштили су из Народне банке Србије. Како су навели, при доношењу овакве одлуке Извршни одбор је проценио да је и даље потребно наставити са умереним заоштравањем монетарних услова како инфлациона очекивања не би расла и како би се осигурало да се инфлација нађе на одрживој опадајућој путањи и врати у границе дозвољеног одступања од циља у хоризонту пројекције.

Преношење досадашњег повећања референтне каматне стопе на каматне стопе на тржишту новца, кредита и штедње указује на ефикасност трансмисионог механизма монетарне политике путем канала каматне стопе.

Слабљење глобалних трошковних притисака је настављено, а светске цене енергената, затим цене хране и индустријских сировина налазе се у паду међугодишње посматрано. Међутим, Извршни одбор сматра да је наставак умереног заоштравања монетарне политике и даље потребан имајући у виду да инфлација на глобалном нивоу показује знаке отпорности веће него што се очекивало.

"Иако се инфлација постепено смањује у великом броју земаља, нивои на којима се она налази и даље су релативно високи. Притом, на посебну опрезност упућује базна инфлација, која у многим земљама спорије опада од укупне, чему доприносе повишена инфлациона очекивања и фактори с тржишта рада, а пре свега даљи раст зарада. То указује да борба централних банака са инфлацијом још увек није завршена и да се повећање референтних каматних стопа најважнијих светских централних банака може очекивати и у наредном периоду. У зони евра, нашем најважнијем трговинском партнеру, је настављено смањење укупне инфлације, али је њен ниво још увек знатно изнад циља", наводе у НБС.

Истичући одлучност да обезбеди повратак инфлације на циљ, Европска централна банка је у јуну додатно заоштрила монетарну политику. Инфлација је нешто нижа у Сједињеним Америчким Државама, што оправдава одлуку Система Федералних Резерви да након 10 узастопних повећања у јуну задржи референтну каматну стопу непромењеном, не искључујући могућност даљих повећања у наредном периоду.

Извршни одбор Народне банке Србије истиче неопходност вођења опрезне монетарне политике и због неизвесности у погледу дужине трајања сукоба у Украјини, као и расположивости енергената и њихових цена у наредном периоду.

Подсетимо, Народна банка Србије је јуну подигла референтну каматуза 25 базних поена, док је претходно у мају задржала референтну каматну стопу на нивоу од шест одсто и то је било први пут од априла прошле године да референтна каматна стопа није подигнута. Тада је наведено да, након пооштравања монетарних услова које НБС спроводила од октобра 2021. године, Извршни одбор сматра да би требало сагледати пуне ефекте претходно спроведених монетарних мера.