Економија

Моравјецки: Пољска ће продужити забрану увоза украјинског жита и без одобрења Европске комисије

Или ће Европска комисија пристати да изради заједничко решење које ће продужити ову забрану, или ћемо то учинити сами, рекао је пољски премијер
Моравјецки: Пољска ће продужити забрану увоза украјинског жита и без одобрења Европске комисије© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Пољска неће отворити своју границу за украјинско жито и продужиће забрану увоза, чак и без одобрења Европске комисије, изјавио је пољски премијер Матеуш Моравјецки. 

"Или ће Европска комисија пристати да изради заједничко решење које ће продужити ову забрану, или ћемо то учинити сами", рекао је Моравјецки на конференцији за медије после састанка представника министарстава пољопривреде Бугарске, Мађарске, Пољске, Румуније и Словачке.

Он је истакао да би Европска комисија поново могла да отвори границе за украјинско жито, али да Пољска не може да приушти дестабилизацију сопственог тржишта, преноси ТАСС.

Бугарска, Мађарска, Пољска, Румунија и Словачка у петак су потписале декларацију којом се тражи продужење забране увоза украјинског жита најмање до краја године.

ЕУ је 2. маја дозволила да ових пет земаља забране продају украјинске пшенице, кукуруза, уљане репице и сунцокрета на домаћем тржишту, да би заштитиле своју пољопривредну производњу. Ова забрана је почетком јуна продужена до 15. септембра.

image