"Блумберг": Раст цена пшенице највећи у последњој деценији

После прекида Споразума о житу, Министарство одбране Русије упозорило је да ће се сва пловила у Црном мору која иду ка украјинским лукама од четвртка сматрати потенцијалним превозницима војног терета

Цена пшенице је наставила да расте - у среду је забележен највећи дневни раст цена у последњој деценији. Фјучерси у Чикагу порасли су за један одсто након што су у једном тренутку претходне сесије порасли за скоро 9 одсто, што је највећи раст од 2012. године, пише "Блумберг".

После прекида Споразума о житу, Министарство одбране Русије упозорило је да ће се сва пловила у Црном мору која иду ка украјинским лукама од четвртка сматрати потенцијалним превозницима војног терета. Ово упозорење је стигло само неколико дана након што је Русија окончала уговор о црноморском житу који је омогућио да украјински извоз тече кроз коридор.

Украјинске црноморске луке су витална артерија за њену продају у иностранству – историјски чинећи највећи део испорука – а сезона жетве је сада у току. Затварање коридора могло би успорити долазак следећег усева на тржиште, пише "Блумберг".

Агенција наводи да поново расту страхови од поскупљења цена хране и подсећа да су цене житарица донедавно биле умерене, делом због споразума о Црном мору. Али, трошкови многих производа направљених од пшенице, као што су брашно и житарице, настављају да расту. Ризици испоруке житарица могу поново повећати трошкове за произвођаче хране.

"Смањена доступност житарица из Украјине значи мању доступност извоза на Црном мору током кључног периода жетве. Дугорочно, то значи више залиха житарица у Украјини, што доводи до нижих украјинских цена, ниже марже украјинских фарми и мање сетве", рекао је Денис Вознесенски, виши аналитичар за пољопривреду у "Рабобанк групи" у Сиднеју.

Подсетимо, Москва је више пута безуспешно упозоравала да ће суспендовати учешће у овом споразуму. Са друге стране, стизала су, по свему судећи, лажна уверавања да ће сва обећања која су јој дата бити испуњена.

Русија је имала пет захтева: поновно укључивање "Росељхозбанке" у платни систем СВИФТ, снабдевање из резерви, деблокаду транспортне логистике и осигурања, обнављање рада цевовода Тољати-Одеса за пребацивање амонијака (из Русије на територију Украјине за извоз) и "одмрзавање" имовине руских компанија. Ништа од наведеног није испуњено.