Фриленсери треба да плате порез до краја јула: Хиљаду људи до сада поднело пријаву

Ако не поднесу пријаву у року, фриленсери могу накнадно да поднесу неблаговремену пријаву, а ако ни то не ураде, контрола Пореске управе покреће поступак да плате и камату

Oстало је још десетак дана да фриленсери пријаве и плате порез преко посебног портала Пореске управе. Ирена Ђорђевић из Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) рекла је да је око хиљаду фриленсера поднело пореску пријаву за двадесетак дана и да је то очекивани број.

"Први пут се успоставља систем да фриленсери сами пријављују порез. На њима је одговорност да примања легално пријаве. Надамо се да ће број бити већи", рекла је Ирена Ђорђевић за РТС.

Према њеним речима, око 60 одсто фриленсера преко портала опредељује се да уплаћује доприносе за пензијско осигурање.

"Не постоји тачна евиденција којим се пословима баве, али према истраживању већина њих су програмери, веб дизајнери или дају часове страних језика", каже Ђорђевићева.

Истиче и да фриленсери нису једино они чији су послодавци странци, већ и раде и за домаће тржиште. Ђорђевићева објашњава и да фриленсери могу преко портала да се определе за један од два модела, уз одређене погодности.

"Први модел је исплатив у финансијском смислу, а имаће покривено здравствено осигурање, али не иде радни стаж. Други модел, у финансијском смислу је скупљи, али иде пензијски стаж. Исплативост је релативна“, поручује Ђорђевићева.

Истиче да је потребно да се пре подношења пореске пријаве, фриленсери пријаве на социјално осигурање преко ПИО фонда.

"Ако не поднесу пријаву у року, могу накнадно да поднесу неблаговремену пријаву. Ако се и тада не поднесе, контрола Пореске управе покреће поступак да фриленсер уз камату поднесе пријаву", каже Ирена Ђорђевић из НАЛЕД-а.

Преводиоци, програмери, професори језика, јутјубери, дизајнери и остали радници на интернету, који зарађују на основу уговора о ауторском делу, од почетка ове године имају могућност да порез на свој приход плаћају по два модела. Њихов положај уређен je изменама Закона о порезу на доходак грађана, a од 1. јула је у функцији посебан портал за раднике који остварују приходе на овај начин.

Како објашњавају у Удружењу фриленсера и предузетника Србије, фриленсом се сматра сав приход од иностраних физичких и правних лица, као и од домаћих, за услуге и рад од ауторског дела или услуга и рада сличног ауторском делу.

То се односи на области дигиталних услуга, што подразумева рад онлајн за иностраног налогодавца, када се испоручује услуга, а не физички производ. Рок за пријаву и плаћање пореза је 30 дана од истека квартала.

Колики ће тачно порез платити зависи од избора између две опције опорезивања, а разлике у износу могу да буду - значајне. Фриленсери у Србији пријављују порез кроз такозвано самоопорезивање – на порталу изаберу једну од две опције опорезивања које им закон омогућава, унесу податке о својим приходима и аутоматски добију износе које треба да плате.