Кров над главом пронашли у селу: Најјефтинија кућа плаћена 4.580 евра, а најмања има 32 квадрата

Од почетка програма усељена је 2.031 сеоска кућа. На данашњој седници одобрена средства за 140 породица

На данашњој седници Комисије за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом у Палати Србија кров над главом обезбеђен је за још 140 породица, саопштило је Министарство за бригу о селу и додало да је тиме број напуштених кућа у Србији које су оживеле од почетка програма порастао на 2.031. Како се наводи у њима је срећу пронашло 6.000 људи и 2.750 деце.

Након седнице Комисије, станаре ће добити празне и напуштене куће у 95 насеља у 47 општина.
Највише кућа, по 11, биће усељено на територији Сомбора и Оџака, као и у Кањижи где их је 10 и осам у Сремској Митровици. Како се наводи у саопштењу ресорног министарства, на југу предњаче Владичин Хан и Пирот, а у централној Србији Јагодина.

"Србија овако побеђује", рекао је ресорни министар Милан Кркобабић.

Најјефтинија некретнина овог пута коштала је 536.721 динара (око 4.580 евра), а налази се у Српском Итебеју у општини Житиште, док је најмања кућа, површине 32 квадрата у Синошевићу у Шапцу, и њу ће добити самохрана мајка. Млади пољопривредник постаће власник највеће куће од 297 квадрата селу Силбаш, код Бачке Паланке, а њена цена је 1.195.000 милиона динара.  Највећу окућницу, овога пута, са више од 70 ари обрађиваће породица у селу Ђурђевац у Блацу.

Ректор Београдског универзитета и председник Комисије за оцену и контролу реализације пројекта Владан Ђокић рекао је да су власници данас одобрених кућа 69 парова, 22 самохрана родитеља и 49 појединаца.

"Ово је један од најзначајнијих државних пројеката у Србији који се већ трећу годину успешно реализује на иницијативу министра Кркобабића и Министарства за бригу о селу. До сада је усрећио хиљаде људи, од којих је најмање трећина прешла да живи из града у село. То је лепа перспектива", рекао је Ђокић.

Заменик председника Комисије, агроекономиста Милан Простран нагласио је да се ради о стратешки важном програму који мора да живи бар 15 година да би дао своје праве резултате.

"Село је наша будућност, а радује да то схвата све више младих у Србији", рекао је Простран.

Из Земуна се селе у Александрово

Међу паровима који су добили средства за сеоску кућу су и Дијана и Милош стари 23 године, који тренутно живе у заједници са Милошевим родитељима у Земуну, али једва чекају да почну са припремама за селидбу у Александрово.

"Одрасла сам у Новој Црњи и наш нови дом неће бити много удаљен од моје родне куће", рекла је Дијана и додала да осим 75 квадрата стамбеног простора, уз кућу иде и велика окућница где намеравају да покрену пластеничку производњу.