ЕУ објавила колико је зарадила од замрзнуте руске имовине

"Јуроклир" је објавио финансијски извештај за првих шест месеци ове године

Европска унија је од замрзнуте руске имовине приходовала две милијарде долара, односно 1,7 милијарди евра у првој половини 2023, објавила је белгијска институција "Јуроклир".

У финансијском извештају за првих шест месеци ове године, "Јуроклир" је објавио да је оперативни раст зараде делимично заснован на већим зарадама од камата, укључујући "материјално повећање повезано са применом међународних санкција Русији".

Према подацима које је у четвртак објавио "Јуроклир", руска имовина је од јануара до јуна Европској унији донела више од 1,7 милијарди евра на име камата.

Процењује се да "Јуроклир" држи 196,6 милијарди евра руске имовине, од којих је велика већина у власништву државне централне банке.

Укупно, ЕУ је замрзнула 207 милијарди евра руске имовине и резерви од почетка војне операције Москве у Украјини.

Лидери ЕУ су у више наврата позивали да се средства користе за "обнову" Украјине, али до сада није донета никаква одлука због сложености питања и забринутости да би сваки такав потез поткопао евро и довео до поновног премишљања међу власницима резерви.

Москва је намере Запада да добит руску имовину Украјини назвала "варваризмом" и "крађом" која поткопава међународно право, а Кремљ је упозорио да ће Русија одговорити ако буде потребно.