Економија

Упозорење економиста: Пред Британијом су године стагнације због високих камата

У свом последњем кварталном ажурирању, британски статистичари су саопштили да ће економија расти за 0,8 одсто следеће године, што је мање од половине претходног предвиђања од 1,9 одсто
Упозорење економиста: Пред Британијом су године стагнације због високих каматаGetty © Carl Court

Британија се суочава са продуженим економским падом изазваним вишим каматним стопама, а битка против инфлације повећањем камата тек ће утицати на раст у годинама које долазе, упозоравају економисти.

Прогностичари (EY Item Club) су смањили своју прогнозу за 2024. и 2025. и сада предвиђају да су стопе раста на путу да буду ниске дуже време. У свом последњем кварталном ажурирању, британски статистичари су најавили да ће економија порасти за свега 0,8 одсто следеће године, што је мање од половине претходног предвиђања од 1,9 одсто, пише лондонски "Телеграф".

Економисти сада превиђају раст од 1,7 одсто у 2025. години, док је њихова претходна прогноза била 2,3 одсто.

Банка Енглеске је до сада подигла каматне стопе са 0,1 одсто у децембру 2021. на пет одсто и очекује се да ће ићи даље у наредним месецима. Упркос оштром паду инфлације у јуну, званичници централне банке су забринути да би снажан раст плата могао допринети даљем расту цена.

Оглашене плате порасле су за 3,6 одсто прошлог месеца, док је број слободних радних места остао изнад милион прошлог месеца, показују подаци специјализованог сајта за запошљавање.

"Ове бројке показују да је упркос недавном малом порасту незапослености, тржиште рада и даље невероватно затегнуто", рекао је Тони Вилсон, директор Института за студије запошљавања.

Вилсон је рекао да снага тржишта рада "представља ризик за будућу инфлацију".

Поред тога што ће подстаћи спор раст, стручњаци предвиђају да ће високе каматне стопе изазвати стагнацију цена некретнина ове године пре наглог пада 2024. Економисти предвиђају пад од чак 10 одсто.

Међутим, "ниска незапосленост, релативно висока штедња и стрпљење зајмодавца требало би да помогну у ограничавању ’присилне продаје’ и да пруже извесну подршку ценама", рекли су прогностичари.

Предвиђа се да ће инфлација до краја године пасти испод пет одсто, што значи да би премијеров циљ да преполови инфлацију до краја године требало да буде испуњен. Стопа раста цена требало би да падне на 3,4 одсто следеће године и 1,7 одсто у 2025, што би омогућило Банци Енглеске да почне да смањује каматне стопе крајем следеће године.

Пензионери лакше подносе кризу

Олакшице за финансије домаћинстава требало би да подрже већу потрошњу код грађана. Пословне инвестиције се такође држе боље него што се очекивало и вероватно ће порасти за 1,4 одсто ове године, уместо да се смањују за 0,3 одсто како је било претходно прогнозирано.

Анализе су показале да старији људи боље подносе терет повећаних трошкова живота него друге групе захваљујући пензијама повезаним са инфлацијом и чињеници да је значајан део њих отплатио своје кредите. Више од 40 одсто људи старијих од 65 година планира да не смањи своју потрошњу у наредна три месеца.

Отприлике половина каже да им је преостало новца на крају месеца да уложе у штедњу или да потроше на луксуз, укључујући празнике. Само четири одсто старијих од 65 година муку муче да плате рачуне или су у финансијским проблемима, у поређењу са 10 одсто људи испод 65 година.

image