Економија

У просеку сви једу сарму: Продубљује се јаз у зарадама у Великој Британији

Разлика у зарадама у Британији расте како запослени у пословним услугама, финансијама и ИТ сектору напредују
У просеку сви једу сарму: Продубљује се јаз у зарадама у Великој БританијиGetty © Leon Neal / Staff

Велика повећања плата за високо плаћене запосленике у Лондону и на југоистоку земље прикрила су смањење реалних плата у великим деловима привреде и довела до повећања географског јаза у зарадама у Великој Британији, наводи водећи истраживачки центар.

Студија Института за фискалне студије (ИФС) показала је да, иако су радници у неким секторима – као што су производња, образовање и угоститељство – погођени инфлацијом, дошло је до значајног пораста за оне који су запослени у сектору пословних услуга, финансијама и ИТ-у.

Ипак, упркос томе што Британији недостаје радне снаге, постоји више од милион слободних радних места, а послодавци кажу да имају проблема са запошљавањем особља, пише "Гардијан".

Користећи податке о платним списковима, ИФС је навео да је раст плата од почетка пандемије концентрисан у добро плаћеним деловима привреде који се обично налазе у Лондону.

То је довело до тога да су реалне просечне зараде запослених који живе у Лондону порасле за пет одсто од фебруара 2020. – на 4.400 фунти месечно – у поређењу са националним повећањем од 2,7 одсто. Радници који живе у приградском појасу Лондона добили су реално повећање плата у просеку од 4,5 одсто.

"Неједнакост у средњим зарадама широм земље опадала је у две деценије које су претходиле пандемији, при чему су најсиромашније области забележиле највећи раст плата. Од 2020. године видели смо преокрет овог тренда, са снажним растом плата у пословним услугама који користи најбоље плаћеним радницима у Лондону", рекао је Шаовеи Су, виши економиста истраживања у ИФС-у.

Али нису сви у Лондону имали велико повећање плата. У Лондону су плате порасле само за 1,7 одсто у последње три године, што је ниско и по националним и по историјским стандардима, додао је он.

Студија ИФС-а показала је да су највећа реална повећања плата у периоду 2020-23. имали радници у енергетици и сектору администрације и подршке, који су забележили раст од близу 10 одсто. Пословне услуге су забележиле раст од 8,6 одсто, а плате у финансијама – упркос паду средином 2022. године – биле су 7,6 одсто изнад нивоа пре пандемије. Зарада у области информисања и комуникација порасла је за 5,5 процената.

Насупрот томе, постоји 10 сектора у којима су зараде прилагођене инфлацији биле ниже него што су биле на почетку 2020. Највећи пад – близу четири одсто – био је у сектору некретнина, али је такође забележен пад од један или више одсто у рударском сектору, угоститељству, производњи, транспорту и складиштењу, грађевини, уметности и забави, образовању и јавној управи.

image