"Блекрок": Економија САД на удару инфлације, могла би да се деси ретка "рецесија пуне запослености"

Велики недостатак радника могао би да подстакне компаније да задрже запослене, чак и ако продаја опадне, из страха да неће моћи поново да их нађу. Тиме се отвара простор за неуобичајену 'рецесију пуне запослености' у САД и Европи

Америчку економију би могао да задеси хаос, јер су САД у ризику од великих осцилација инфлације и неуобичајене "рецесије пуне запослености", упозорили су стручњаци инвестиционе фирме "Блекрок", наводи "Бизнис инсајдер".

Иако се инфлација значајно смањила у односу на 41-годишњи максимум који је достигла прошлог лета, постоје супротстављени притисци у економији који би могли да доведу до нестабилности цена у будућности, навео је представник "Блекрока". Разлог је у томе што потрошачи пребацују потрошњу са робе на услуге, што доводи до дефлације робе. Али у исто време, тржиште рада остаје ригидно, што покреће инфлацију зарада док радници траже веће плате.

"Резултат? Веома променљива путања у наредним кварталима пре него што се инфлација вероватно спусти близу три одсто – знатно изнад циљаних два одсто", рекли су стратези.

Тај ролеркостер би могао да буде лоша вест за акције: висока инфлација може да утиче на корпоративне профите повећавајући трошкове за компаније, док опадајућа инфлација може да утиче на цене робе, што је још једна препрека за профит.

"Очекујемо смањење корпоративних маржи ако инфлација остане висока - и још веће смањење ако падне. Дакле, добре економске вести попут пада инфлације нису нужно добре вести за тржишта", додаје се.

Стратези су месецима упозоравали да инвеститори више не послују у ери лаког новца, те да ће висока инфлација и каматне стопе остати трајно у привреди. То значи да се тржишта суочавају са новом врстом променљивости.

У тај нови режим биће укључен и недостатак радника, због старења становништва у великим економијама. То би могло да подстакне компаније да чврсто чувају раднике током кризе, што је такође лоша вест за акције.

"Велики недостатак радника могао би да подстакне компаније да задрже раднике, чак и ако продаја опадне, из страха да неће моћи поново да их запосле. Тиме се отвара простор за неуобичајену 'рецесију пуне запослености' у САД и Европи", упозорили су стратези компаније "Блекрок".

То би, како оцењују, могло да узме већи данак на корпоративне профите него раније. 

Тржишта очекују да ће Фед ове седмице подићи распон циљаних каматних стопа на 5,25-5,5 одсто, као део покушаја да укроти инфлацију, иако високе каматне стопе повећавају ризик од рецесије. Стручњаци њујоршког Феда процењују да постоји 67 одсто шанси да ће привреда кренути да опада до јуна 2024. 

У међувремену, незапосленост је остала релативно стабилна током прошле године, са стопом незапослености која је пала на 3,6 одсто у јуну.