Премијер Баварске: Док се зелено чудо не догоди, наш просперитет ће нестати

Поред неопходне посвећености заштити животне средине, мора се мислити најпре на индустрију јер само јака економија може осигурати будућност Немачке, истакао је Содер

Пошто је Међународни монетарни фонд (ММФ) поново снизио прогнозу економског развоја Немачке – предвиђа минус од 0,3 одсто бруто домаћег производа за ову годину – премијер Баварске Маркус Содер позвао је на хитно доношење новог економског плана.

"Прогнозе су алармантне", изјавио је Содер (из Хришћанско-социјалне уније) за "Билд" и за то окривио владајућу семафор коалицију (СДУ, Зелени и ФДП) називајући лоше стање у економији "аутоголом семафора".

Према ММФ-у, Немачка је изузетно лоша у поређењу с другим индустријским силама, и вероватно је једина велика држава која ће ове године бележити економски пад. ММФ пак очекује привредни раст од три одсто широм света у текућој години.

"Потребан нам је министар економије, а не само министар климе", напао је Содер пре свега министра економије Роберта Хабека и политику партије Зелени.

Додао је да се поред неопходне посвећености заштити животне средине, мора мислити најпре на индустрију и средња предузећа. Аутомобилска индустрија, хемијска индустрија, машинство, трговина и средња предузећа су кључни за просперитет и радна места у Немачкој, рекао је премијер Баварске.

"Док се зелено чудо не догоди, наш просперитет ће нестати", директан је Содер.

Савезна влада мора да стимулише привреду великим програмима изградње, што укључује изградњу школа, путева и мостова.

"Порези на енергију морају да се смање, као и порез на наследство на родитељски дом, док ПДВ на основне намирнице мора да се спусти на нулу. То би свим грађанима била брза прва помоћ", предлаже Содер.

А нису једини проблем лоше прогнозе ММФ-а. И индекс пословне климе који израчунава минхенски институт ИФО показао је погоршање у немачкој економији – спустио се у јулу на 87,3 поена. Трећи пад заредом, што је знак за узбуну за стручњаке.

"Само с јаком економијом можемо осигурати будућност наше земље", закључио је баварски премијер.