Украјинска Рада усвојила буџет са рекордним дефицитом

За потребе одбране државе Кијев планира да током следеће године издвоји 28,1 милијарду долара и рачуна на помоћ Запада у попуњавању рупе у буџету

Врховна рада Украјине усвојила је буџет за предстојећу годину, који укључује рекордан дефицит у износу од 39 милијарди долара, саопштио је украјински депутат Јарослав Железњак на Телеграму.

Како је навео, Кијев се нада да ће инострани партнери Украјине сада високо оценити прецизност кијевског режима и помоћи попуњавању дефицита.

"Када је у питању превремено усвајање буџета, ово је историјски рекорд за Украјину. Надамо се да ће међународни партнери ценити нашу тачност и у потпуности финансирати, такође рекордни, дефицит од 38 милијарди долара", написао је Железњак.

За закон је гласало 295 народних депутата, 35 је било против, а уздржаних није било.

Комитет Врховне раде за буџет објавио је информацију да ће бруто домаћи производ државе порасти за 3,2 одсто, док ће се потрошачке цене повећати за 28% у 2023. години.

Предвиђа се раст спољног дуга Украјине од 35,6 милијарде долара и он би требало да достигне укупно 158,5 милијарди долара.

За потребне националне одбране Кијев ће издвојити 18,2% предвиђеног БДП-а или 28,1 милијарду долара. То је повећање од око 10,48 милијарди долара у односу на досадашње издатке.

Како преносе украјински медији, Запад и међународне финансијске организације су финансирали 58% буџетског дефицита током 2022. године, а од првог дана специјалне војне операције, 24. фебруара до 1. новембра Кијев је добио војне обвезнице и кредите у вредности од 39,7 милијарди долара.

Половина тог износа обезбеђена је као бесповратна помоћ, док ће други део Кијев морати да враћа са каматама чија стопа до сада није објављена.