Еуростат: Инфлација у еврозони ослабила, у Хрватској цене и даље расту

У Хрватској је инфлација износила 8,1, па је иза ње само Словачка са 10,2 посто

Преама проценама Еуростата инфлација у еврозони је благо је ослабила у јулу, склизувши на 5,3 посто, док је Хрватска уз Словачку забележила најснажнији раст цена, знатно изнад просека. 

У јулу је годишња стопа инфлације у еврозони, мерена хармонизованим индексом потрошачких цена (ХИЦП) износила 5,3 посто, израчунали су статистичари, док је у јуну била 5,5 посто.

На месечном нивоу цене су у јулу пале за 0,1 посто, након 0,3 посто раста у јуну.

Цене енергије биле су у јулу ниже за 6,1 посто него у истом месецу прошле године, након пада од 5,6 одсто у јуну.

Свежа храна поскупела је на годишњем нивоу за 9,2 посто, незнатно више него у јуну. Благо је убрзан и раст цена услуга, на 5,6 посто, с јунских 5,4 посто.

Када се искључе цене хране и енергије, инфлација у еврозони износила је у јулу 6,6 посто и била је нижа за 0,2 процента него у јуну.

Словачка је и у јулу бележила најснажнији раст потрошачких цена на годишњем нивоу, за 10,2 посто.

А следи Хрватска са јулском стопом инфлације мереном ХИЦП-ом од 8,1 посто. У јуну је износила 8,3 посто.

Индекс потрошачких цена Државног завода за статистику (ДЗС) показује да су цене у јулу порасле за 7,4 посто у односу на исти прошлогодишњи месец.

Балтичке земље месецима су бележиле највише стопе инфлације, али раст цена у међувремену је успорио и у јулу најснажнији је био у Литванији која се са 7,1 посто сврстала уз бок Аустрији.

У Летонији су цене порасле за 6,5 посто, а у Естонији за 6,3 посто, као и у Немачкој.

Најблажи раст цена бележила је у јулу Белгија за 1,6 посто, а следе Шпанија и Грчка са 2,1, односно 3,4 посто, пренела је Хина.