"Билд": Зашто је инфлација у Немачкој већа него у Шпанији?

Немачка и Шпанија су део исте трговинске зоне, имају исту валуту и обе користе гас за производњу значајног дела своје електричне енергије

Инфлација не расте истом брзином у свим европским држава, пошто је у неким од њих - попут Шпаније - она скоро потпуно елиминисана, пише "Билд".

Док је стопа инфлације у Немачкој у јулу износила 6,5 одсто и тако била једна од највиших у Европи, у Шпанији је она тек 2,1 одсто.

Немачка и Шпанија су део исте трговинске зоне, имају исту валуту и обе користе гас за производњу значајног дела своје електричне енергије, подсећа "Билд". Зашто је онда инфлација у Немачкој толико већа од оне у Шпанији?

Шпанија није зависна од руског увоза, а чак има и гасовод до Алжира, као и највеће капацитете за складиштење гаса. 

Такође, за разлику од Немачке, Шпанија је користи извукла и од сунчаног времена које је довело до повећане производње електричне енергије из обновљивих извора.

Већином дана они могу да задовоље све своје потребе за енергијом из обновљивих извора, а понекад имају и вишкове, наводи "Билд".

Шпанска влада је такође ограничила повећања цена кирије и смањила је цене јавног транспорта.

Немачки економиста Гинтер Шнабл, ипак, не мисли да је Шпанија претерано добар пример борбе против инфлације. Он је за "Билд" рекао да "на дужи рок, бројке инфлације у Шпанији можда неће бити боље од оних у Немачкој, пошто је инфлација пала због бројних субвенција, смањења пореза и контроле цена".

"За Шпанију проблем представља и чињеница да је њихов буџетски дефицит значајно већи од оног у Немачкој. Како ће они покрити трошкове субвенција на дужи рок остаје нејасно", додаје Шнабл.

Инфлација у Европи полако опада, са 5,5 одсто у јуну на 5,3 одсто у јулу, објавила је европска канцеларија за статистике Еуростат.

Цене електричне енергије у Европи у јулу су пале 6,1 одсто. Ипак, цене хране, алкохола и дуванских производа и даље су скупље него лане - за чак 10,8 одсто.