Продат "Јетел" у Србији: Познат нови власник мобилне мреже

ППФ група (PPF) и компанија "Емирејтс телекомјуникејшн груп" (e&), која је нови власник мреже имају за циљ да одрже тренутни ниво рејтинга компаније након затварања трансакције

Чешка ППФ група (PPF) и компанија Емирејтс телекомјуникејшн груп (e&) из Уједињених Арапских Емирата, потписале су споразум према којем ће е& стећи удео од 50 одсто плус једну акцију у имовини ППФ телеком групе у Бугарској, Мађарској и Србији, у којима послује под брендом Јетел (Yettel), као и Словачкој у којој послује под брендом О2. Информација о овом партнерству објављена је на сајту ППФ групе, преноси "Мондо".

Стране у трансакцији су се договориле да ће она износити 2,15 милијарди евра унапред за куповину 50 одсто удела, плус једну акцију у ППФ телекому и додатне исплате зараде до 350 милиона евра у року од три године након затварања, ако компанија премаши одређене финансијске циљеве.

Како је наведено, партнери ће задржати садашњег генералног директора Балеша Шарму, и обезбедити континуитет операција, ослањајући се на широку стручност тимова компаније на својим тржиштима.

Постојећа средства у Чешкој, укључујући чешког оператера О2 и провајдера телекомуникационе инфраструктуре ЦЕТИН биће пренета ван групе и неће бити део трансакције.

Емирејтс телекомјуникејшн груп (e&) и ППФ имају за циљ да одрже тренутни ниво рејтинга компаније након затварања трансакције. ППФ има за циљ да одржи тренутни ниво рејтинга ЦЕТИН групе, уз потврду циљане коначне структуре капитала. Извршни директор ППФ-а Јиржи Шмејц изјавио је, коментаришући уговор о партнерству, да ово представља најзначајнији посао икада.

"Куповина од 2,5 милијарде евра, укључујући уговорне исплате зараде, представља један од највећих послова икада за нас. Поносан сам како смо успели да повећамо вредност", рекао је Шмејц.

Јиржи Шмејц је такође истакао да су телекомуникацијска имовина ППФ-а у Чешкој искључена из трансакције. Према његовим речима, то није само због специфичног положаја домаћег тржишта, већ и због планова компаније да створи синергију између компанија које послују у Чешкој.

Компаније имају за циљ да остваре значајне синергије у различитим областима, укључујући ефикасност набавке, велепродајне и роминг аранжмане.

Партнерство омогућава ППФ телекому да искористи експертизу Емирејтс телекомјуникејшн групе на другим тржиштима за увођење врхунских дигиталних услуга, побољшање понуде и искуства купаца, а истовремено отвара могућности за учење и развој каријере на различитим континентима за запослене.

Очекује се да ће трансакција бити затворена током или пре првог квартала 2024. године, пошто подлеже регулаторним одобрењима, завршетку корпоративне реорганизације, формирању оптималне и ефикасне структуре капитала, одређеним административним процедурама и другим уобичајеним условима пре окончања преузимања трансакције.

Осим тога, трансакција ће вероватно бити предмет ревизије Уредбе ЕУ о страним субвенцијама.