Економија

Вучић: Инфлација почиње значајније да пада, само да нас нафта не уништи

Последња вест је да инфлација пада значајније и сада је 12,5 посто. Идемо полако до осам, девет посто годишње", рекао је председник Србије Александар Вучић
Вучић: Инфлација почиње значајније да пада, само да нас нафта не уништиGetty © Morris MacMatzen

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да инфлација у Србији почиње значајније да пада и сада је 12,5 одсто.

"Последња вест да инфлација пада значајније и сада је 12,5 посто. Идемо полако до осам, девет посто годишње, ако нас нафта не уништи", рекао је Вучић за РТС из Лакташа током посете Републици Српској и додао да први пут данас види и минимални пад цена нафте.

Он је рекао и да Србија нема проблем са ликвидношћу и да има пет милијарди евра на рачуну.

"Много веће земље немају толико пара, али морамо да се држимо правила, нивоа плата и пензија и прописаног дефицита", указао је Вучић.

Подсетимо, велика глобална потражња за нафтом, посебно из Кине, заједно са извештајима о смањењу залиха сирове нафте широм света, сугерише да би цене нафте могле да достигну 100 долара по барелу пре краја године.

У најновијој анализи портала Оил прајс (oilprice.com) наводи се да земље Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) у овом тренутку производе мање нафте због саудијског добровољног смањења производње и обуставе утовара сирове нафте на нигеријском терминалу Форкадос због ризика од цурења.

Бројке варирају у зависности од извора, али истраживање Ројтерса је показало да је ОПЕК у јулу смањио производњу нафте за 840.000 барела дневно у односу на јун. Нафта "брент" се раније ове недеље продавала за 85 долара по барелу, док је цена америчке нафте ВТИ порасла на близу 82 долара по барелу.

Главно питање је колико ће поскупети нафта пре него што ОПЕК одлучи да укине резове и обнови производњу у пуном капацитету, а неизвесно је да ли ће моћи да подстакне производњу довољно брзо ако то буде потребно.

image