Економија

Новак: Русија је посвећена споразумима у оквиру ОПЕК плус, смањили смо производњу нафте

Глобална потражња за нафтом се опоравила након пандемије корона вируса и ове године ће порасти за 2,4 милиона барела дневно, рекао је Александар Новак
Новак: Русија је посвећена споразумима у оквиру ОПЕК плус, смањили смо производњу нафтеGetty © David Hecker

Русија је у потпуности посвећена споразумима у оквиру ОПЕК плус, изјавио је данас потпредседник Владе Руске Федерације Александар Новак у интервјуу за телевизију Русија 24. Новак је рекао да се Русија у потпуности ускладила са обавезама о добровољном смањењу производње нафте и да је у августу смањила њену производњу за 500.000 барела дневно.

Према његовим речима, глобална потражња за нафтом се опоравила након пандемије корона вируса и ове године ће порасти за 2,4 милиона барела дневно, преноси ТАСС.

Комитет за праћење ОПЕК плус на данашњем састанку није дао препоруке о промени квота за производњу нафте.

Као део свог споразума, ОПЕК пус смањује производњу нафте за два милиона барела дневно до краја 2023, преносе "РИА Новости".

На министарском састанку у јуну, ОПЕК је објавио да ће смањити производњу нафте за око 1,4 милиона барела дневно од 2024. године.

Русија је у марту започела добровољно смањење производње нафте за 500.000 барела дневно са фебруарског нивоа од 9,95 милиона барела дневно.

image