Економија

Стручњаци из НИС-а биће консултанти једне од највећих компанија у Африци

Сарадња подразумева и пружање консултантских услуга Научно-технолошког центра компаније НИС (НТЦ) у областима инжењеринга и менаџмента повезаних са геолошким, геофизичким и геохемијским наукама, као и у области развијања планова обука за развој компетенција експерата у индустрији нафте и гаса
Стручњаци из НИС-а биће консултанти једне од највећих компанија у Африциwww.globallookpress.com © © Joerg Boethling via www.imago-im

Представници Научно-технолошког центра компаније (НТЦ), Нафтне компаније Србије и Центра за истраживање и развој државне нафтне компаније Сонангол из Анголе (Centro de Pesquisa e Desenvolvimento da Sonangol, S.A. – CPD Sonangol) потписали су Меморандум о разумевању, којим је дефинисана намера две компаније да реализују сарадњу у областима геолошких истраживања и обновљиве енергије.

НИС је објавио да је предвиђенa и сарадња на повећању потенцијала за производњу нафте и гаса. Меморандум је потписан претходне седмице током посете анголске делегације домаћој нафтној компанији.

Како је наведено, сарадња подразумева и пружање консултантских услуга од НТЦ-а у областима инжењеринга и менаџмента повезаних са геолошким, геофизичким и геохемијским наукама, као и у области развијања планова обука за развој компетенција експерата у индустрији нафте и гаса.

Веома значајан део сарадње су и активности усмерене на развој пројеката обновљивих извора енергије, укључујући соларну енергију и зелени водоник.

Меморандум су у просторијама НИС-а у Београду, у присуству амбасадора Републике Анголе у Републици Србији Емилиа Мигела де Карваља Собриња, потписали директор НТЦ Леонид Стулов, генерални директор ЦПД Сонангол Владимир Алберто Говеиа Машадо и члан Борда ЦПД Сонангол Фабио Алешандре Фереира Лопеш.

Делегација анголске компаније имала је прилику и да посети просторије и лабораторије НТЦ-а у Новом Саду како би се упознала са научно-истраживачким потенцијалима НТЦ.

Поред извршних директора Центра за истраживање и развој Сонангола, делегацију из Анголе су чинили и директори надлежни за послове истраживања и иновација, финансија, ИТ-а и управљања подацима, као и високопозиционирани званичници матичне компаније Сонангол, задужени за област истраживања и производње, прераде и петрохемијског бизниса.

image