Економија

Руска нафта доминира у кинеском и индијском увозу

Према царинским подацима, кинески увоз руске сирове нафте у јуну достигао је највиши ниво у историји
Руска нафта доминира у кинеском и индијском увозуwww.globallookpress.com © Rosneft/Twitter.com

Русија је и у јуну остала највећи извозник нафте у Индију и Кину, показали су у четвртак подаци из најновијег извештаја Организације земаља извозница нафте (ОПЕК).

Према прорачунима ОПЕК-а, руска нафта чинила је скоро 20 одсто укупног кинеског увоза у датом периоду, задржавши титулу највећег добављача сирове нафте у тој земљи шест узастопних месеци.

Саудијска Арабија, други по величини добављач, чинила је 15 одсто укупног кинеског увоза, док је Малезија обезбедила око 11 одсто.

Према царинским подацима, кинески увоз руске сирове нафте у јуну достигао је највиши ниво у историји, са протоком од 10,5 милиона тона, што је више од 40 одсто више у односу на исти месец прошле године.

Кина је у датом периоду увозила 12,7 милиона барела дневно, што представља пораст од пет одсто у односу на мај.

Руска нафта је у јуну такође чинила 45 одсто индијског увоза сирове нафте, поставши тако највећи добављач нафте у тој земљи у 12 узастопних месеци. Ирачка нафта чинила је око 17 одсто увоза, док је удео Саудијске Арабије био 16 одсто.

Укупан увоз нафте у Индију у датом периоду смањио се за три одсто у односу на мај, и износио је 4,7 милиона барела дневно. 

Према подацима које је раније објавило индијско Министарство индустрије и трговине, у првих пет месеци ове године извоз руске нафте у Индију је нагло порастао на 37 милиона тона, што представља већи него током целе 2022. године. 

И Индија и Кина су куповале су руску нафту уз велике попусте које је Москва увела прошле године, како би руска нафта освојила нова тржишта усред антируских санкција које су западне земље увеле након почетка Специјалне војне операције у Украјини.

image