Економија

Заглављени у зони сумрака између стагнације и рецесије: Има ли наде за немачку економију?

Кључни подаци ове недеље даће наговештај да ли некадашњи моћник еврозоне може да се отресе недавне стагнације
Заглављени у зони сумрака између стагнације и рецесије: Има ли наде за немачку економију?Getty © Lukas Schulze / Stringer

Мотор еврозоне, индустријска електрана, извозни светски шампион – само су неки од начина на које је немачка економија описивана током година. Међутим, недавне бројке показују да су добра времена прохујала, а највећа европска економија је заглавила у рецесији.

С обзиром на то да економисти траже назнаке колико би ово могло трајати, све очи су упрте у очитавање јулске инфлације које ће бити објављено у уторак. Предвиђа се да ће међугодишња стопа индекса потрошачких цена (ЦПИ) износити 6,2 одсто, што је нешто ниже од 6,4 одсто у јуну, пише "Гардијан".

Подаци о индустријској производњи за јун, који ће бити објављени у понедељак, такође ће дати више увида у оно што се дешава кичми производње у земљи, која укључује глобалне произвођаче аутомобила као што су "Фолксваген", Бе-Ем-Ве и "Мерцедес", као и мрежу малих и средњих предузећа.

Ако јулска инфлација испуни очекивања, то би значило да раст цена у Немачкој остаје изнад главног нивоа за еврозону, који је у јулу износио 5,3 одсто. Слика је још гора у поређењу са Шпанијом, где је прошлог месеца инфлација износила само 2,3 процента.

Упорна инфлација је део тренутних немачких економских невоља, посебно у комбинацији са стагнацијом. Резултат је, оцењује један економиста, "успоравање".

Карстен Бржески, глобални шеф макроекономије у холандској банци ИНГ, описује немачку економију као "заглављену у зони сумрака између стагнације и рецесије".

У мају је потврђено да је економија земље у рецесији. Ревидирани званични подаци показују да је немачки учинак лошији него што се првобитно мислило и да се у ствари смањио за 0,3 посто између јануара и краја марта, након контракције у последња три месеца 2022. Више цене су приморале домаћинства да обуздају своју потрошњу почетком ове године, што је имало већи утицај на раст него што се првобитно мислило.

Други квартал, од априла до јуна, није био много бољи. Прогнозе су предвиђале мали раст али је уместо тога привреда стагнирала. Опет је слабија куповна моћ потрошача била један од главних разлога, заједно са вишим каматним стопама – тренутно 3,75 одсто за главну депозитну стопу у еврозони, коју је одредила Европска централна банка.

Немачке компаније се такође осећају суморно: Помно праћени индекс пословне климе Минхенског института за економска истраживања Ифо пао је трећи месец заредом у јулу. Бржески то своди на текуће монетарно пооштравање ЕЦБ, страхове да и америчка економија тоне, као и слабије отварање Кине која је тржиште за многе немачке извозне производе, од брзих аутомобила до машина.

Да би се решили стагфлације, Бржески сматра да би министри морали хитно да уведу реформску агенду. То се можда неће догодити ускоро, делом зато што су канцелар Олаф Шолц и немачки парламентарци, као и већи део континента, тренутно на летњој паузи.

Реагујући на најновије кварталне податке, министар економије Роберт Хабек рекао је да су "све само не задовољавајуће", упркос благо позитивним трендовима у приватној потрошњи и инвестицијама.

Међутим, Хабек је показао мало спремности за пакет економских стимулација, рекавши да би то само додатно подстакло инфлацију.

"Ко дели новац шаком и капом у временима високе инфлације, само помаже раст инфлације", рекао је он.

Немачкој влади ће се можда ипак посрећити док су на одмору. Тржиште рада наставља да се добро држи, са стопом незапослености од 5,6 одсто у јулу, нижом од нивоа забележеног у јуну.

Изненађење су приредиле и немачке фабричке поруџбине које су пркосиле свим очекивањима са највећим месечним скоком у последње три године. Економисти су били изненађени када су бројке показале раст од 7 одсто од маја до јуна, захваљујући повећању великих поруџбина, укључујући машине и авионе. "Ербас", који има велику фабрику у Хамбургу, као и друге мање фабрике широм земље, саопштио је да је у јуну забележио пораст наруџби авиона.

За сада је нејасно да ли је ово привремени предах или знак да највећа економија еврозоне почиње да се опоравља, закључује "Гардијан".

image