Највећа економија ЕУ стагнира

Недостатак потражње, строга монетарна политика и продужена енергетска криза довели су до смањења раста у Немачкој, показује "Блумбергова" анкета

Немачка економија ће остати у стагнацији у другој половини године док наставља да се бори са последицама зимске рецесије, наводи "Блумберг" позивајући се на своје истраживање спроведено почетком августа.

Привредна производња у Немачкој се смањила у другом тромесечју и стагнираће у трећем, наводи медиј и подсећа на раније упозорење Међународног монетарног фонда да ће највећа економија ЕУ бити једина чланица Г7 која ће се ове године суочити са контракцијом.

Прогноза за немачку привреду је ревидирана наниже са очекиваним растом од само 0,1 одсто у четвртом кварталу, пошто су домаћа тражња и очекивања извозника ослабили, наводи "Блумберг".

Немачка индустрија мучи се због слабије потражње из Кине, недостатка квалификованих радника, строже монетарне политике и дуготрајних последица енергетске кризе, наводи агенција.

"Уопштено очекивани опоравак још увек није остварен почетком лета", упозорило је немачко Mинистарство економије у посебном извештају. Економија земље пати због "и даље слабе спољне тражње, континуиране геополитичке неизвесности, и даље високих стопа раста цена и све уочљивијих ефеката монетарног пооштравања", наводи се у извештају.

"Тренутни водећи показатељи као што су нове наруџбине и пословна клима још увек не указују на одржив економски опоравак Немачке у наредним месецима", додаје се.

Аналитичари очекују да ће се немачка привреда ове године смањити за 0,3 одсто, упозоравајући да ће се вероватно опоравити само за 0,8 процената у 2024, што је мање у односу на претходно предвиђање од један посто.