Економија

Шокантан преокрет у аутомобилској индустрији: До краја године Кина постаје највећи светски извозник

У првој половини 2023. године, кинески приходи од извоза електричних возила (ЕВ) су се удвостручили у односу на исти период прошле године
Шокантан преокрет у аутомобилској индустрији: До краја године Кина постаје највећи светски извозникGetty © China Photos/Getty Images

Кина је на путу да претекне Јапан и постане највећи светски извозник аутомобила до краја ове године, наводи се у најновијем извештају агенције за кредитни рејтинг "Мудис аналитикс".

У извештају се наглашава да је Кина 2021. године престигла Јужну Кореју, а 2022. године Немачку по броју извезених аутомобила, поставши други највећи извозник на свету, а сада има добре изгледе да престигне и Јапан, преноси Си-Ен-Би-Си.

Кина је у другом кварталу, од априла до јуна, месечно произвела 70.000 аутомобила мање него Јапан, чиме је значајно смањила заостатак у односу на исти квартал прошле године, када је мањак био преко 170.000 произведених возила месечно.

Ако се настави овај тренд, Кина ће до краја године престићи Јапан и постати највећи светски извозник аутомобила, тврди "Мудис аналитикс".

У првој половини 2023. године, кинески приходи од извоза електричних возила (ЕВ) су се удвостручили у односу на исти период прошле године.

Кина, такође, производи више од половине светских залиха литијума, а у овој земљи се налази и више од половине глобалних капацитета за прераду овог метала.

image