"Бизнис инсајдер": Русија зарадила милијарде, Запад изгубио билионе

Русија се значајно обогатила током протекле године, упркос сукобу у Украјини и покушајима Запада да јој угуши економију, пише "Бизнис инсајдер"

Руси су се прошле године обогатили упркос сукобу у Украјини, док су САД и Европа изгубиле билионе долара, пише "Бизнис инсајдер" позивајући се на податке банке УБС.

Русија је додала 600 милијарди долара свом укупном богатству, наводи се у извештају швајцарске банке о глобалном богатству. Број руских милионера је такође порастао за око 56.000 на 408.000 у 2022. години, док је број оних са нето вредношћу већом од 50 милиона долара скочио за скоро 4.500.

На другој страни, Сједињене Америчке Државе су прошле године изгубиле више новца од било које друге земље - чак 5,9 билиона долара, док су Северна Америка и Европа заједно постале сиромашније за 10,9 билиона долара, известио је УБС.

До краја 2022. Америка је изгубила милион милионера, иако у САД и даље живи више од 50 одсто појединаца са ултра-високим нето вредностима, саопштила је банка.

Раст цена нафте могао би да буде један од фактора који стоји иза повећања богатства Москве, а извоз те робе је кључни економски покретач Русије, наводи "Бизнис инсајдер".

Мексико, Индија и Бразил су такође додали значајне количине средстава у 2022. години, наводи банка док су САД, Јапан, Кина, Канада и Аустралија највише изгубиле.