Економија

"Телеграф": Како су пријатељске земље помогле Русији да заобиђе санкције

Увоз у Русију сада се потпуно опоравио од санкција, каже Лијам Пич, високи економиста за тржишта у развоју у истраживачкој фирми "Капитал економикс"
"Телеграф": Како су пријатељске земље помогле Русији да заобиђе санкцијеGetty © Adam Berry/Getty Images

У раним данима руске Специјалне војне операције у Украјини, увоз у Русију оштро је опао усред санкција, да би се, после свега неколико месеци, вратио на претходни ниво, пише британски "Телеграф".

Руски увоз "сада се потпуно опоравио од санкција", каже Лијам Пич, високи економиста за тржишта у развоју у истраживачкој фирми "Капитал економикс".

Један део разлога за брз опоравак руског увоза "Телеграф" види у томе што се "Путин окренуо својим савезницима" — док је увоз из земаља попут САД, Велике Британије и Немачке стрмоглаво опао, увоз из Турске, Кине, Индије и других земаља - цвета.

Други део чини то што се Москва окренула пријатељским централно-азијским земљама као посредницима за увоз западне робе, наводи британски лист.

Централна Азија као посредник за увоз западне робе у Русију

Узевши пример Киргистана, који је део Евроазијске економске уније и има споразум о слободној трговини са Руском Федерацијом, "Телеграф" наводи да је увоз из Немачке у ту земљу скочио за 2.000 одсто током прве половине текуће године.

Главни економиста Института за међународне финансије Робин Брукс сумња да значајан део робе који Киргистан увезе заврши у Русији иако папирологија делује потпуно исправно, поткрепивши ову идеју чињеницом да Немачка бележи далеко већи извоз у ту земљу него што Киргистан бележи увоза.

Штавише, овај тренд се може уочити у читавом региону, пошто је увоз из САД и Немачке у земље централне Азије скочио за 11 одсто, из Пољске за 27 одсто, а из Литваније за 37 одсто у односу на ниво из 2019. године.

Балтичке државе, као што су Литванија, Естонија и Пољска такође су "жаришта" за скривање трага роби која завршава у Русији, сматра Брукс.

"Телеграф" подсећа да је председник Русије Владимир Путин увео програм паралелног увоза у мају 2022. године, а који подразумева и списак робе чији је увоз преко секундарних трговачких рута дозвољен. Та роба обухвата компоненте за аутомобилску, машинску и другу индустрију, али и производе широке потрошње као што су козметика и одећа.

Брукс тврди да би западне земље морале озбиљно да сагледају ефикасност шеме паралелног увоза Москве и да предузму мере.

"Завршили смо са овим потпуно лудим бројкама, јер их нико не пита шта се ту дешава", каже он.

image