Професор економије: Добро је што Србија има алтернативу попут БРИКС-а

Према његовим речима, БРИКС није монолитна организација, али јесте једна добра идеја која ће пре, или касније прерасти у озбиљну организацију са великим бројем земаља

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић изјавио је данас да је за Србију, поред тога што јој Европска унија представља основну оријентацију, важно да има алтернативу као што је БРИКС.

"Србија има добре односе са Русијом, развија добре односе и са Кином, а са Индијом су односи пријатељски. Иако није упоредива за чланством у ЕУ, та врста алтернативе је јако добра. Важно је за Србију да има алтернативу, али и политичку и економску подршку", рекао је Савић за Танјуг.

Савић је оценио да сваки дан можемо да видимо да европске интеграције наше земље, како је рекао, иду траљаво, јер је Запад увек уцењивао Србију са идејом да буде потпуно прозападна земља са "неоколонијалним господарима".

Коментаришући навод министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова да БРИКС постаје један од стубова новог и праведнијег полицентричног светског поретка, Савић је рекао да сваког добронамерног човека треба да радује чињеница да се са појавом БРИКС-а ствара каква-таква равнотежа у којој ће се улога Запада и САД свести на разумну меру.

На самиту БРИКС наговештено је да би у чланство могло бити примљено још земаља. Званичан захтев за пријем поднеле су 22 државе.

Савић сматра, ипак, да ће процес проширивања ићи споро, уз могуће раскораке унутар самог БРИКС-а по том питању.

"БРИКС није као НАТО или ЕУ, он је сам по себи оптерећен проблемима. Сетите се да су у сукобу биле Кина и Индија, па и Русија и Кина су имале у неком тренутку хладне односе. Ту постоји много различитих интереса. Мислим да ће се БРИКС понашати прилично опрезно, неће примати велики број земаља, јер онда неће бити могуће лако и једноставно доносити одлуке", истакао је Савић.

Како је рекао, капитал БРИКС-а лежи у томе што данас у свету постоји много земаља које нису задовољне односом некадашњих колонијалних господара.

Те земље, каже, покушавају да уђу под неки нови кишобран, унутар кога ће постојати праведнији односи.

"За разлику од некадашњих колонијалних сила, које су афричке робове продавале по трговима својих градова, Кина у Африци наступа другачије. Она покушава да оствари економски интерес и успева у томе. Кина афричким земљама даје кредите, а пошто се зна да се ти кредити не могу вратити, она улази у власништво. Русија покушава да капитализује оно што је Совјетски Савез радио када је помагао покрете за ослобођење од колонијалног ропства. Бивши СССР је школовао много људи, а неки су данас у Африци на власти", навео је Савић.

Према његовим речима, БРИКС није монолитна организација, али јесте једна добра идеја која ће пре или касније прерасти у озбиљну организацију са великим бројем земаља.