Економија

Мали са Хилом: Будућност Србије су велики револуционарни пројекти

Србија има веће приходе од планираних, каже министар Синиша Мали
Мали са Хилом: Будућност Србије су велики револуционарни пројекти© Танјуг/Министарство финансија

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали разговарао је са амбасадором Сједињених Америчких Држава у Београду Кристофером Хилом о актуелним економским темама у Србији и региону и истакао да је задовољан финансијским резултатима које земља остварује у години обележеној економским глобалним притисцима.

"До сада имамо веће приходе од планираних, предстоји нам ребаланс буџета, након кога ћемо даље распоређивати новац по приоритетима. То су свакако велики инфаструктурни пројекти које смо започели и које планирамо, али и субвенције пољопривредницима, као и издвајања за ретке болести и лечење у иностранству", рекао је Мали, а саопштило Министарство финансија.

Мали и Хил разговарали су о актуелним радовима, попут изградње Моравског коридора, на коме раде управо америчке фирме, плановима за изградњу тунела кроз центар Београда, обилазнице око Крагујевца, деонице Зрењанин - Нови Сад и другим.

"Приходи буџета су премашили наша очекивања тако да ћемо ребалансом наставити финансирање тих важних пројеката", рекао је Мали.

Хил је оценио да Србија остварује одличне резултате и посебно се осврнуо на успех у добијању организације специјализоване међународне изложбе ЕКСПО 2027.

"Будућност Србије јесу велики револуционарни пројекти", поручио је он.

У првих шест месеци ове године робна размена Србије и САД износила је 568,8 милиона долара, при чему извоз из Србије 275,3 милиона, а увоз 292,9 милиона долара.

Претходно је Хил за "Глас Америке" поручио да би Србија требало да уведе санкције Русији иако ће јој то нанети штету као што су то "учиниле многе мале земље".

image