Економија

Уједињени Арапски Емирати у БРИКС-у: Улагање у Нову развојну банку и трговина у локалним валутама

УАЕ ће убризгати још капитала у БРИКС банку
Уједињени Арапски Емирати у БРИКС-у: Улагање у Нову развојну банку и трговина у локалним валутамаwww.globallookpress.com © Zhang Yudong/XinHua

Уједињени Арапски Емирати гледају на своје чланство у БРИКС-у као на прилику за развој трговине и планирају да уложе већи капитал у Нову развојну банку (НДБ), зајмодавца кога је створио БРИКС и којем се заливска држава придружила пре две године, рекао је министар економије Абдула бин Тоук Ал Мари у интервјуу "Блумбергу".

"Заправо ћемо гурати више и заиста ћемо убацити капитал у банку", рекао је министар, не прецизирајући износ.

Уједињени Арапски Емирати, једна од ретких земаља које управљају државним капиталом од више од билион долара, клијент су са "дубоким џепом" БРИКС банке основане са циљем да финансира развојне пројекте на тржиштима у развоју и да служи као противтежа Међународном монетарном фонду и Светској банци.

НДБ са седиштем у Шангају има одобрени капитал од 100 милијарди долара, наводи се на њеном сајту. Од оснивања, одобрени су пројекти вредни скоро 32 милијарде долара.

Званичник УАЕ који су прошле недеље са још пет земаља добили позив да се придруже БРИКС-у (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка), поручио је да улазак у групу не значи рушење веза са Западом.

"Желимо мир и просперитет, а са тим долази економија и трговина", рекао је Ал Мари.

Током протеклих неколико година, заливска земља је склопила трговинске споразуме са земљама попут Индонезије, Турске и Израела, и договорила се са Индијом да користи локалне валуте за прекограничне трансакције. Кина и Индија су били највећи трговински партнери УАЕ у 2022. години, а следе Јапан и САД.

"Одлазак на Глобални југ, то је најважнији аспект на који се тренутно фокусирамо, а он ће расти", рекао је Ал Мари.

Укључивање УАЕ, заједно са Саудијском Арабијом, у савез БРИКС-а повезало је неколико највећих произвођача енергената са највећим потрошачима у свету у развоју.

С обзиром да се већина светске трговине енергентима одвија у доларима, проширење БРИКС-а би могло да побољша способност блока да тргује алтернативним валутама.

Чланство у БРИКС-у је "велико за УАЕ", рекао је Ал Мари. "Улазак у БРИКС ће много допринети мултилатералној подршци УАЕ свету. Фокусирамо се на нашу глобалну трговину, УАЕ су одувек били глобално чвориште".

image