Економија

Цена раскида с Русијом: Трећина немачких компанија пребацује производњу у иностранство

Док је Немачка добијала гас из Русије произвођачи су уживали у ниским трошковима за електричну енергију, а сада је та држава (у којој су цене енергената међу највишима у Европи) приморана да ревидира план за будуће снабдевање, оцењује Блумберг
Цена раскида с Русијом: Трећина немачких компанија пребацује производњу у иностранствоGetty © Photo by Andreas Rentz/Getty Images

Немачке компаније све више ограничавају инвестиције и због високих цена енергије разматрају пресељење производње у иностранство, преноси "Блумберг".

Из више од половине анкетираних компанија наводе да енергетска транзиција има негативне или веома негативне ефекте на њихову конкурентност, наводи се у извештају Немачке привредне и индустријске коморе. 

Међу немачким произвођачима, скоро трећина разматра или већ спроводи пребацивање производње у иностранство, што је двоструко више него прошле године. 

"Поверење њемачке привреде у енергетску политику пало је на ниску тачку. Забринутост око конкурентности никада није била већа", рекао је председник групе привредника Аким Деркс.

Слабост немачки производни сектор не јењава, оцењује "Блумберг" додајући да се предвиђа да ће се производња у Немачкој смањити и ове године. 

Док је Немачка још увек добијала гас из Русије произвођачи су уживали у релативно ниским трошковима за електричну енергију, а сада је та држава (у којој су цене енергената међу највишима у Европи) приморана да ревидира план за будуће снабдевање.

Из тог разлога, немачка владајућа коалиција се састаје у уторак како би размотрила субвенције за енергенте за индустрију.

image