У Русији пожњевено више од 100 милиона тона житарица

Према подацима Руске државне службе за статистику, жетва житарица у Русији у нето маси у 2022. години достигле су рекордних 157,7 милиона метричких тона, укључујући 104,2 милиона метричких тона пшенице

Руски пољопривредници су пожњели више од 100 метричких тона житарица, објавило је руско Министарство пољопривреде у среду.

"Произведено је више од 105 милиона тона", пише у извештају Министарства, преноси ТАСС.

Они су објавили и да је око 80 одсто државне помоћи већ стигло до пољопривредних произвођача. "Тај проценат је већи него прошле године", наглашава се у извештају.

Министар пољопривреде Дмитриј Патрушев рекао је раније да би жетва жита у Русији у 2023. години могла да премаши 123 милиона метричких тона, укључујући 78 милиона метричких тона пшенице, укључујући и нове територије.

"Сетва у Русији иде добро, очекујемо добру и, што је још важније, уравнотежену жетву. Предвиђамо да ће обим жита у 2023. години бити око 123 милиона тона, а пшенице око 78 милиона тона. То ће нам омогућити да у потпуности обезбедимо националну прехрамбену безбедност, а истовремено настављамо снабдевање наших прекоокеанских партнера", рекао је он.

Према подацима Руске државне службе за статистику жетва житарица у Русији у нето маси у 2022. години достигла је рекордних 157,7 милиона метричких тона, укључујући 104,2 милиона метричких тона пшенице.