Почиње нова финансијска криза: "Мудис" смањио кредитне рејтинге европских банака

Акције европских банака пале су за скоро 25 одсто у односу на период пре почетка руско-украјинског сукоба у фебруару, пише Ројтерс

Међународна агенција "Мудис" смањила је кредитни рејтинг банака у Немачкој, Италији и четири друге земље са "стабилних" на "негативне", услед енергетске кризе у Европи и високе стопе инфлације, јавља Ројтерс.

Пад рејтинга односи се и на банкарске секторе у Чешкој, Мађарској, Пољској и Словачкој, а из агенције су саопштили да је реч о земљама које су најизложеније ризику од инфлације цене енергије и могуће рационализације енергије.

"Очекујемо да ће се услови пословања даље погоршавати", додали су из агенције.

Акције европских банака пале су за скоро 25 одсто у односу на период пре почетка руско-украјинског сукоба у фебруару, подсећа Ројтерс, а из агенције "Мудис" навели су да очекују пад квалитета банкарских кредита, профитабилности и приступа финансирању.

"Раст цена ће утицати на кредитну способност многих предузећа и домаћинстава, што ће довести до формирања нових проблематичних задуживања", навела је Луиз Велин из агенције "Мудис".

Када је реч о британским и аустријским банкама, предвиђања су да ће оне остати стабилне, док у Немачкој владине мере за подршку привреди неће у потпуности моћи да реше изазове са којима се суочавају компаније и потрошачи.

"Немачка економија ће ући у рецесију", саопштили су из агенције и додали да Италији прети период стагфлације, те да италијанска привреда неће расти 2023. године.

Пољској предстоји стагнација привредног раста следеће године у комбинацији са великим порастом каматних стопа и инфлације што ће "ограничити могућност раста", наведено је у анализи.

Председница Европске централне банке Кристин Лагард прошле недеље је поручила да ЕЦБ мора да настави са подизањем каматних стопа како би се изборила са инфлацијом, чак и по цену уласка еврозоне у рецесију.

"Наше опредељење је стабилност цена и то морамо да остваримо користећи све алате које имамо на располагању. Одлучни смо да учинимо оно што је неопходно да инфлацију вратимо на циљани ниво од два одсто", рекла је Лагард.