Мали: Просечна плата у Србији у децембру биће 840 евра

Mинистар финансија је подсетио да су од септембра за 5,5 одсто повећане плате за запослене у систему образовања, за медицинске сестре и неговатељице у домовима за социјалну заштиту

Министар финансија Синиша Мали каже за РТС да ће вишак новца у буџету бити утрошен на побољшање животног стандарда грађана Србије, односно на плате и пензије. Очекује се да просечна зарада у Србији у децембру буде 840 евра.

Говорећи о ребалансу буџета, министар финансија Синиша Мали је рекао да је добра вест то што су приходи за ову годину већи од планираних за 60,6 милијарди динара.

"То омогућава да дефицит буџета, који смо планирали у износу од 3,3, смањимо на 2,8 одсто. То додатно доприноси смањењу инфлације", рекао је министар.

Истиче да је за грађане најважније на шта ће се тај новац трошити.

"Тај новац иде на повећање животног стандарда грађана Србије", рекао је Мали, прецизирајући да се то односи на повећање плата и пензија.

Подсетио је да су од септембра за 5,5 одсто повећане плате за запослене у систему образовања, за медицинске сестре и неговатељице у домовима за социјалну заштиту.

"Са 12,5 одсто повећања плата које је било у јануару ове године и са предвиђених 10 одсто од 1. јануара, то је за више од 208.000 запослених повећање од преко 30 одсто, дакле, далеко изнад нивоа инфлације", рекао је Мали и истакао да држава води рачуна о томе да грађани не трпе због повећања цена.

Подсетио је на то да ће у јануару бити повећање и за остале запосленe у јавном сектору, те да ће то у просеку значити да је зарада порасла за 24 одсто.

Додаје да су упркос вишим ценама, плате у реалном износу позитивне и навео да су у јуну ове године биле веће за 1,2 одсто него у истом месецу прошле године.

Министар истиче да ће од октобра пензије бити веће за 5,5 одсто, а да додатно повећање од 14,8 одсто следи од почетка 2024. Од јануара просечна пензија износиће 390 евра, а плата већ у децембру 840 евра. 

"Укупно повећање пензија за ове две године нама је 60,1 одсто. Нема земље у Европи, у свету, која је за време ове кризе, а криза и даље траје, подигла толико пензије и то је по мени сјајна вест за наше најстарије грађане. Нама ће већ од јануара просечна пензија у Србији бити 390 евра", рекао је Мали.

Подсетио је на дато обећање да ће просечна плата до краја 2025. бити 1.000 евра, а да ће просечна пензија износити између 430 и 450 евра.

"Очекује се да просечна зарада у Србији у децембру ове године буде 840 евра. Поређења ради, 2012. била је 331 евро. Дакле, упркос кризи, упркос и томе што и даље не јењава конфликт у Украјини, енергетска криза, и ковид... Имамо реално повећање плата", рекао је Мали.

Истиче да је економски резултат Србије за првих осам месеци бољи него што се очекивало, те да БДП и даље расте, тј. у плусу је, 0,9 и 1,7 одсто, у прва два квартала.