Немачки извоз у паду - велики ризик од економске контракције

Трговина више није снажан отпорни покретач раста немачке привреде као што је некада била. Пре је кочница, рекао је глобални шеф макроекономије у ИНГ-у Карстен Брзески

Немачки извоз је у јулу пао за 0,9 одсто у односу на претходни месец, пошто је глобална тражња наставила да опада, преноси Ројтерс, позивајући се на податке Савезног завода за статистику.

Пад је ипак био мањи од очекиваног, будући да је Ројтерсова анкета раније прогнозирала пад од 1,5 одсто.

"Трговина више није снажан отпорни покретач раста немачке привреде као што је некада била. Пре је кочница", рекао је глобални шеф макроекономије у ИНГ-у Карстен Брзески.

Натезања у ланцу снабдевања, фрагментисана глобална економија и могућност Кине да сама производи робу коју је раније куповала од Немачке, били су главни фактори који су утицали на податке о извозу, тврди овај стручњак.

Увоз је, с друге стране у односу на раније статистике порастао за 1,4 одсто, док је спољнотрговински биланс у јулу показао суфицит од 15,9 милијарди евра (17,15 милијарди долара), у односу на 18,7 милијарди евра претходног месеца.

Уз јулски пад малопродаје и јулске разочаравајуће податке о извозу, трећи квартал је за немачку привреду почео на веома слабим основама, што, према речима Брзеског, указује да је ризик од поновног клизања у контракцију економије и даље висок.

Подаци показују да је извоз у земље Европске уније порастао за 0,5 одсто у односу на претходни месец, док је извоз у земље које нису чланице ЕУ опао за 2,5 одсто.

"Није само глобална слабост потражње оно што компанијама ствара све више проблема. Они такође пате од ерозије своје конкурентности на глобалним продајним тржиштима", наводи економиста Бастијан Хеперле за Ројтерс.

Очекивања немачког извоза благо су се погоршала због слабе иностране потражње, показало је истраживање института Ифо у августу.