Пад цена хране у свету у августу: Појефтинило месо и млечни производи

ФАО индекс светских цена прехрамбених производа који на месечном нивоу прати промене у светским ценама прехрамбених производа којима се тргује на глобалном нивоу, у августу је у просеку износио 121,4 поена, што је за 2,1 одсто мање у односу на јул

Пораст залиха утицао је на пад светских цена прехрамбених производа у августу, осим пиринча и шећера, саопштено је данас из Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО). ФАО индекс светских цена прехрамбених производа који на месечном нивоу прати промене у светским ценама прехрамбених производа којима се тргује на глобалном нивоу, у августу је у просеку износио 121,4 поена, што је за 2,1 одсто мање у односу на јул и чак 24 одсто мање од рекорда који је достигао у марту 2022. године.

Цене биљних уља смањиле се у августу за 3,1 одсто, делимично преокренувши велики пораст од 12,1 одсто у јулу, а светске цене сунцокретовог уља опале су за скоро осам одсто током месеца, услед слабљења глобалне потражње за увозом и растућег броја понуда великих извозника.

Светске цене сојиног уља опале су због побољшаних услова за усеве соје у Сједињеним Америчким Државама, док су цене палминог уља умерено пале услед сезонског пораста производње у земљама југоисточне Азије.

Вредност индекса цена за житарице смањила се за 0,7 одсто у односу на јул, а светске цене пшенице пале су за 3,8 одсто у августу услед повећане доступности од стране водећих извозника, док су међународне других житарица пале за 3,4 одсто услед великих глобалних залиха кукуруза из рекордне жетве у Бразилу и скорашње жетве у САД.

Насупрот томе, вредност индекса за цене пиринча порасла је за 9,8 посто у односу на јул и достигла 15-годишњи номинални ниво, што је одраз промена на тржишту након забране извоза индијског белог пиринча од Индије, највећег светског извозника пиринча.

Неизвесност око трајања забране и забринутост око извозних ограничења довела је до тога да актери ланца снабдевања задрже деонице, поново преговарају о уговорима или престану да дају понуде цена, услед чега се трговина ограничила на мале обиме и претходно закључену продају.

Вредност индекса цена млечних производа смањена је за четири одсто у односу на јул, предвођена светским ценама млека у праху и обилним залихама из Океаније.

Светске цене путера и сира такође су пале, делимично и због недовољних тржишних активности у вези са летњим одморима у Европи.

Цене меса у свету пале су 3,0 одсто, највише су пале светске цене овчетине, због пораста извозних расположивости углавном из Аустралије и слабијом потражњом из Кине, а велике залихе, такође, су утицале на пад цена свињског, живинског и говеђег меса.

Како је наведено, вредност индекса светских цена шећера порасла је за 1,3 одсто у односу на јул, док је у августу порасла у просеку за чак 34,1 одсто више од своје вредности пре годину дана.