Економија

Хрватска народна банка: Ако се настави пад БДП-а, Хрватска ће технички бити у рецесији

Доступни подаци за јул и август упућују на благи пад броја ноћења туриста у односу на претходну годину, упозорава ХНБ
Хрватска народна банка: Ако се настави пад БДП-а, Хрватска ће технички бити у рецесијиwww.globallookpress.com © Alen Gurovic

Хрватска народна банка (ХНБ) упозорила је данас на нове знаке успоравања привреде ЕУ, што се рефлектује и на Хрватску, а ако пад БДП-а буде настављен у трећем и четвртом тромесечју, Хрватска би технички била у рецесији.

Очекивани раст БДП-а Хрватске ове године је био ревидиран са 2,9 на 2,5 посто.
ХНБ у најновијем извештају констатује да је то ипак пуно снажнији годишњи раст од просека ЕУ, али се, кажу, успоравање на нивоу ЕУ већ почело осећати у Хрватској.

"Када је реч о кретањима у трећем тромесечју ове године, модел брзе процене привредне активности ХНБ-а, заснован на релативно малом броју података доступних углавном за јул, упућује на благи пад реалног БДП-а у односу на претходно тромесечје, због чега би годишња стопа раста могла успорити на 2.5 посто", наводе из ХНБ.

Напомињу да је прву половину ове године обележио доста снажан раст БДП-а Хрватске.

"Привредне активности се у другом тромесечју тако повећала за 1.1 одсто у односу на претходно тромесечје те је била за 2.7 одсто већа у односу на исто раздобље 2022.", наводи се у саопштење ХНБ.

Највећи допринос расту је, додају, дошао из потрошње и извоза услуга (углавном туризам), раста реалног дохотка (раст цена прошле године је био већи од раста плата), док су друге саставнице биле релативно неутралне по питању раста или пада.

"Привредна активност је наставила расти на тромесечном, нивоу у већини делатности, изузев грађевинарства и пољопривреде...", стоји у саопштењу и додаје да је првој половини године снажно расла финансијска делатност, што ХНБ објашњава растом нето каматних маржи банака, укључујућу у приходе од преконоћних депозита код ХНБ-а.

Иако је модел о кретањима у трећем тромесечју заснован на релативно малом броју података доступних углавном за јул, то је подстакло ХНБ да смањи прогнозу раста овогодишњег БДП-а с пређашњих 2.9 посто на 2.5 посто.

Наводи се да је индустријска производња почела значајно да пада због смањења производње енергије и трајних производа за широку потрошњу.

"Осим тога, доступни подаци за јул и август упућују на благи пад броја ноћења туриста у односу на претходну годину", упозорава ХНБ, пренели су хрватски медији.

Наводи се, између осталог, и да је након вишемесечног пада забележен и раст инфлације, са осам одсто у јулу на 8.5 у августа.

image