Економија

Немачко лицемерје: Обуставили увоз руске нафте, па је купују преко Индије

Увоз нафтних деривата из Индије повећао се у првих седам месеци, у поређењу с истим раздобљем прошле године, за више од 12 пута
Немачко лицемерје: Обуставили увоз руске нафте, па је купују преко Индијеwww.globallookpress.com © Lars Klemmer

Немачка наставља да увози велике количине руске нафте, а иако због санкција то не ради директно, нафта из Русије стиже преко Индије, сугеришу подаци Савезног завода за статистику, које је објавио "Шпигл". Увоз нафтних деривата из Индије повећао се у првих седам месеци, у поређењу с истим раздобљем прошле године, за више од 12 пута.

"Вредност увоза је порасла са 37 милиона евра у првих седам месеци 2022. на 451 милион евра од јануара до јула 2023.", објавио је Савезни завод за статистику.

С друге стране, Индија је у истом периоду из Русије увезла велике количине сирове нафте. Кад је у питању увоз из Индије пре свега се ради о дериватима који служе у производњи дизела или лож уља. Како наводи Савезни завод за статистику, Индија сирову нафту за производњу ових деривата, од почетка сукоба у Украјини, увози искључиво из Русије.

Индија тренутно купује велике количине сирове нафте из Русије, а само у јулу је увезла скоро 60 милиона барела, како је израчунала аналитичка кућа "Вортека". То чини око 40 одсто укупног увоза нафте најмногољудније земље на свету, док је 2021. руски удео у индијском увозу нафте био само два одсто.

Док ЕУ, између осталог, забрањује увоз руске сирове нафте морским путем, уводи ембарго на руски дизел и руски бензин, а Немачка је обуставила директан увоз нафте из Русије, Индија купује више нафте од Русије него икада раније.

image