Економија

Сарадња у оквиру Иницијативе Појас и пут: Шанса за бољи пласман српске хране на тржиште Кине

Кина и Србија су потписале Заједничку изјаву о Механизму сарадње за безбедност хране при увозу и извозу за земље учеснице Иницијативе "Појас и пут" и Пројектне задатке за Механизам сарадње за безбедност хране при увозу и извозу за земље учеснице Иницијативе "Појас и пут"
Сарадња у оквиру Иницијативе Појас и пут: Шанса за бољи пласман српске хране на тржиште КинеGetty © Justin Sullivan

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Ненад Вујовић, у име Владе Србије, потписао је у Кини Заједничку изјаву и Пројектне задатке о Механизму сарадње за безбедност хране при увозу и извозу за земље учеснице Иницијативе "Појас и пут".

Како је саопштило Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије, потписивање овог документа допринеће унапређењу безбедности хране при спољнотрговинској размени пољопривредно - прехрамбених производа са Кином.

Додаје се да ће Србија обезбедити и бољу позицију за пласман нових пољопривредно-прехрамбених производа на тржиште Кине.

Кина први партнер у увозу и пети у српском извозу

Подсетимо, потпредседница Владе Србије и министарка културе Маја Гојковић је недавно, на отварању 23. кинеског међународног сајма инвестиција и трговине – CIFIT, поручила да је НР Кина 2021. и 2022. године била највећи страни инвеститор у Србији и да се од 2010. до 2022. године по укупном приливу инвестиција налази на другом месту.

Према њеним речима, само у прошлој години прилив инвестиција из Кине достигао је 1,5 милијарди долара, а кинеске компаније у Србији тренутно запошљавају више од 28.000 радника.

Гојковић је навела да је Кина тренутно други спољнотрговински партнер Србије, први у увозу и на петом месту по вредности извоза, уз напомену да је током последњих 10 година извоз Србије у Кину повећан чак 185 пута, а само у протекле три године порастао је 3,3 пута, док је пре само неколико година удео извоза у Кину мерен промилима.

image