Економија

Глобални дуг достигао нови рекорд: Погурале га најјаче економије

Већи део раста глобалног дуга у овој години је последица повећаног задуживања у великим развијеним земљама - САД, Јапану, Великој Британији и Француској
Глобални дуг достигао нови рекорд: Погурале га најјаче економијеGetty © Jemal Countess

Глобални дуг је у првој половини године порастао за 10 билиона долара и достигао нови рекорд од 307 билиона долара, саопштио је Институт за међународне финансије (ИИФ) са седиштем у Вашингтону. Они наводе да та сума представља 336 одсто глобалног БДП-а.

Како преноси "Комерсант", Институт за међународне финансије је у свом извештају о динамици глобалног дуга (државног, корпоративног, финансијског и домаћинства) за прву половину 2023. године напоменуо и да је пре само десет година глобални дуг био мањи за 100 билиона долара.

Већи део раста глобалног дуга у овој години је последица повећаног задуживања у великим развијеним земљама - САД, Јапану, Великој Британији и Француској. Институт, такође, бележи приметно повећање дуга у водећим светским економијама у развоју – Кини, Индији и Бразилу.

"Нагли пораст инфлације био је главни фактор у оштром паду односа дуга према БДП-у. Очекујемо да ће до краја године глобални дуг већ достићи 337 одсто светског БДП-а", истичу из Института за међународне финансије.

image