Економија

Почиње попис пољопривреде: Казне до милион динара за оне који одбију да дају податке или их лажирају

Попис пољопривреде почиње у недељу, 1. октобра и трајаће до 15. децембра, у оквиру кога ће се прикупити подаци о газдинствима, земљишном фонду, радној снази и број стоке
Почиње попис пољопривреде: Казне до милион динара за оне који одбију да дају податке или их лажирајуGetty © Joern Pollex

Инфо-центар где грађани могу да добију све информације и одговоре на питања која се односе на предстојећи попис пољопривреде почиње са радом данас, објавио је Републички завод за статистику.

Заинтересовани грађани ће информације и одговоре на питања моћи да добију позивом на број 0800-444-005, свакога дана од осам до 20 часова, а позиви су бесплатни и доступни са територије целе Србије, из фиксне мреже "Телекома Србије" и мобилних мрежа. Инфо-центар ће радити до 15. децембра.

Попис пољопривреде почиње у недељу, 1. октобра и трајаће до 15. децембра.

"Oсновна обележја о пољопривредним газдинствима: идентификациони подаци газдинства, земљишни фонд и категорије коришћења пољопривредног земљишта, подаци о радној снази и подаци о броју стоке прикупљају се потпуним обухватом јединица посматрања", наводе из Републичког завода за статистику.

Подаци о органској производњи и примењеним мерама руралног развоја биће преузети из административног извора ‒ евиденције Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. Подаци за остала обележја (наводњавање површина под усевима, начин држања стоке, обрада и одржавање земљишта, употреба ђубрива, пољопривредни објекти, механизација и опрема) биће прикупљени на узорку.

Подаци ће се прикупити методом интервјуа на терену, од 1. октобра до 15. децембра, на основу Адресара пољопривредних газдинстава. Пописивачи ће податке уносити директно у електронски Упитник на лаптопу.

Казне од 20.000 до милион динара

Новчаном казном од 20.000 до 50.000 динара казниће се за прекршај носилац породичног пољопривредног газдинства или пунолетни члан породичног пољопривредног газдинства коме су познати подаци који се прикупљају, ако одбије да пописивачу да податке о газдинству или уколико му да нетачне податке.

Исти износ казне је и за предузетнике, који не буду хтели да сарађују са пописивачима, док је казна за правно лице од 100.000 динара, до милион динара.

image