Економија

Египат повећава увоз руског жита

Северноафричка земља наводно жели да купи милион тона руске пшенице
Египат повећава увоз руског житаwww.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov

Египат преговара о увозу руске пшенице путем споразума две владе, наводи "Блумберг", позивајући се на изворе који су упознати са материјом.

Северноафричка земља наводно жели да купи милион тона руске пшенице, која ви била испоручена ове сезоне, али се још увек не зна да ли су две земље близу финалног договора. 

Раније овог месеца, медији су известили да је Египат, мимо свог уобичајеног начина куповине жита преко тендера, купио око пола милиона тона руске пшенице преко приватног уговора. 

Саветник у египатском Министарству за набавке потврдио је у јулу да његова земља покушава да повећа залихе пшенице диверсификацијом увоза како би уравнотежила локалну производњу. 

Египат је један од највећих светских увозника пшенице, а његове набавке се помно прате као глобални показатељи.

У јулу и августу, Египат је повећао увоз руске пшенице за 11,8 одсто у поређењу са истим периодом прошле године, достигавши износ од 1,28 милиона тона, према подацима које је објавило Удружење извозника жита. 

Ибрахим Ашмави, први помоћник египатског министра за набавке, раније је рекао за "РИА Новости" да 80 одсто египатског увоза пшенице тренутно долази из Русије.  

Русија је имала две велике жетве заредом, које су учврстиле њену позицију највећег светског извозника пшенице. Предвиђено је да ће обезбедити 22,5 одсто светског извоза у текућој пољопривредној години, у поређењу са 15,9 одсто прошле године.

image