Економија

"Џеј Пи Морган": Русија на врху, Немачка на дну светске економије

Еврозона, Јапан, Велика Британија, Канада и Бразил су међу економијама које бележе смањење обима производње
"Џеј Пи Морган":  Русија на врху, Немачка на дну светске економијеGetty © Sean Gallup

Индекс индустријске производње (ПМИ) је у септембру порастао у само седам од 29 земаља за које су подаци били доступни. Еврозона, Јапан, Велика Британија, Канада и Бразил су међу економијама које бележе смањење обима производње. Међу земљама ЕУ, чини се да највише посустаје мотор европске привреде - Немачка, која је на самом дну међу земљама за које су анализирани подаци са индексом oд 39,6 поена. С друге стране, Русија је на врху листе са најбољим резултатом од 54,5 поена, објавио је "Џеј Пи Морган".

Глобални индекс ПМИ порастао је са 49,0 у августу на 49,1 у септембру, остајући испод неутралне границе од 50,0. Свих пет подиндекса који чине главни ПМИ (производња, нове поруџбине, запошљавање, залихе набавки и рокови испоруке добављача) били су на нивоима који указују на погоршање укупних перформанси.

ПМИ је параметар који се користи као индикатор економске активности, а резултат испод 50 показује да се економија налази у стању контракције, односно пада економске активности, док резултат изнад 50 указује на експанзију, раст економске активности.

Слабији унос нових поруџбина је био главни фактор који је иза тога био нижа производња у септембру. Залихе како готових производа тако и сировина се смањују током последњег месеца истраживања. Такође се смањио и укупан обим нових послова и међународне трговине, иако нешто споријим темпом.

"Континентална Кина је била једна од само седам земаља које су регистровале раст укупних нових поруџбина, а све остале земље које бележе раст – са изузетком Грчке – такође су се налазиле (барем делимично) у Азији", наводе истраживачи "Џеј Пи Моргана".

Високе стопе пада забележене су у еврозони, Јапану и Великој Британији, док је пад производње у САД био релативно благ.

Пад производње и нове поруџбине су ублажени захваљујући тренду запошљавања у септембру. У САД и Јапану је дошло до повећања запослености.

Септембарски подаци су сигнализирали побољшање просечних рокова испорука код добављача осми месец заредом, а ланци снабдевања су наставили да се опорављају након стреса последњих година.

Русија доминира на врху листе

С друге стране, производња у Русији је у септембру била највећа у последњих више од шест година, тачније од јануара 2017. године, саопштио је "Маркит економикс", наводећи да је индекс менаџера набавке (ПМИ) у производњи у септембру порастао на 54,5 одсто, са августовских 52,7 одсто.

Како се наводи на сајту компаније "Ес енд Пи глобал", главни узрок за овај пораст ПМИ је брз раст производње и нових наруџбина, подстакнут пре свега домаћом потражњом. Број нових радних места је највише порастао од новембра 2000. године, а пословно расположење се поправило у односу на претходни месец.

Како преноси "Комерсант", у истом периоду је рекордно порасла куповина сировина, а према мишљењу аналитичара, руске компаније на овај начин желе да створе резерве због осцилација вредности руске рубље и пораста инфлације.

image