Економија

Све теже се скућити у Америци: Купиш једну, а отплаћујеш две и по куће

Кућа која је могла да се купи за 400.000 долара сада кошта више од милион долара, са каматним стопама које су скочиле са три на седам одсто
Све теже се скућити у Америци: Купиш једну, а отплаћујеш две и по кућеGetty © Joe Raedle

Камате на стамбене кредите у Америци настављају да расту, уз посебно велики скок прошле недеље. Као резултат тога, укупна потражња за овим позајмицама пала је за шест одсто за само недељу дана, према индексу Удружења хипотекарних банкара.

Просечна уговорна каматна стопа за позајмице са фиксном каматном стопом на 30 година за кредите до 726.200 долара порасла је са 7,41 на 7,53%. Та стопа је била 6,75% у истом периоду прошле године.

Џоел Кан, потпредседник МБА и заменик главног економисте каже за Си-Ен-Би-Си да је због високих каматних стопа, које су све ближе осам одсто, потражња за кредитима пала на најнижи ниво од 1996. године.

То и не чуди, јер кућа која је могла да се купи за 400.000 долара сада кошта више од милион долара, са каматним стопама које су скочиле са три на седам одсто. За кредит од 399.999 долара, који је одобрен 2021. са периодом отплате на 30 година камата је била 2,96 одсто, што значи клијенте који су се тада задужили кредит укупно коштати око 604.000 долара, а да ће око 204.000 долара платити камату.

Американац који данас жели да подигне кредит у истом износу, мораће да плати много више. Са каматом од чак 7,7 одсто, он ће платити чак 627.500 долара само за камату, што је 157 одсто више од његове позајмице. Тачније, купиће једну кућу, а у односу на оног ко се задужио пре две године, отплатиће две и по.

Захтеви за рефинансирање стамбених кредита опали су за седам посто током недеље и били су за 11 одсто мањи него у истој недељи прошле године. Рефинансирање сада чини мање од једне трећине свих захтева за хипотеку. Пре само две године, када су стопе биле вишеструко ниже, потражња за рефинансирањем чинила је отприлике три четвртине свих захтева.

Интересовање за кредите за куповину кућа опало је за шест посто током недеље и било их је чак 22 одсто мање у односу на исти период лане.

"Тржиште некретнина је успорило на најнижи ниво активности од 1996. године, пошто је брз раст камата избацио све већи број потенцијалних купаца кућа са тржишта", рекао је Кан, који је такође навео да се повећао број захтева за кредите са променљивом каматном стопом (АРМ) које су повољније. Они су чинили осам одсто захтева, у односу на 6,7 процената пре отприлике месец дана, када су каматне стопе биле нешто ниже.  

Друго, дневно истраживање каматних стопа из "Мортгиџ Њуз Дејлија" (Mortgage News Daily) показало је да је просечна стопа на позајмицу на 30 година још већа и да је у уторак достигла 7,72 одсто. 

image