Цена нафте скаче, акције авио-компанија падају

Цена акција власника компаније "Бритиш ервејз" пала за 3,4 одсто, "Изи џета" за четири, "Ер Франс-КЛМ" за 4,5 а немачке "Луфтханзе" за три одсто

Цене нафте скочиле су у понедељак, док су акције авио-компанија пале пошто су тржишта реаговала на изненадну ескалацију насиља на Блиском истоку.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је да Израел креће у "дуг и тежак рат" против Хамаса. Број мртвих порастао је преко 1.100 откако су борбе почеле у суботу, а очекује се да ће још расти, преноси "Гардијан".

Ескалација сукоба утицала је и на цене робе будући да се чини да инвеститори очекују веће нестабилности на Блиском истоку.

Цене нафте су у понедељак ујутро скочиле за три одсто. Фјучерси сирове нафте типа "брент", референтне вредности, у једном тренутку су порасле на 89 долара по барелу. Акције "БиПија" и "Шела" порасле су за око три одсто, док су цене компаније "Харбор енерџи" скочиле за два одсто.

Авио-компаније претрпеле су највећи пад на берзама. Цена акција власника компаније "Бритиш ервејз" пала за 3,4 одсто, "Изи џета" за четири, "Ер Франс-КЛМ" за 4,5 а немачке "Луфтханзе" за три одсто.

Неколико авио-компанија обуставило је летове до аеродрома Бен Гурион у Тел Авиву, главног израелског међународног туристичког чворишта. Међу њима су били амерички превозници "Јунајтед", "Делта" и "Американ", "Ер Канада", немачка "Луфтханза" и "Ер Франс". Са израелског аеродрома отказано је око 16 одсто летова.

Цене злата су порасле за један одсто, пошто су инвеститори купили традиционалну "имовину уточишта".

Израелска централна банка је дала подршку својој валути након што је шекел пао на скоро осмогодишњи минимум у односу на амерички долар у раној трговини. Банка Израела саопштила је да ће продати до 30 милијарди долара стране валуте на отвореном тржишту како би одржала стабилност, помажући шекелу да се благо опорави. Валута је већ била под притиском због недостатка међународних инвестиција.

Аналитичари Дојче банке написали су у белешци клијентима да је "геополитички ризик у овом тренутку повећан због сукоба у Украјини, тензија између САД и Кине и сада оних који се поново појављују на Блиском истоку".

"Биће кључно како ће Саудијска Арабија, Иран и САД бити увучени у ово. Геополитички ризик нема тенденцију да се задржава дуго на тржиштима, али постоји много утицаја другог реда који би се могли појавити у недељама, месецима и годинама испред развоја догађаја овог викенда", навели су аналитичари.