Економија

Споразум о слободној трговини између Србије и УАЕ до краја године

Савет инвеститора УАЕ међу најутицајнијим је у свету, а по речима председника ПКС, постоји могућност за улагања у компаније у Србији
Споразум о слободној трговини између Србије и УАЕ до краја годинеGetty © Warren Little/Getty Images for XCA

Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж најавио је да се до краја године очекује потписивање Споразума о слободној трговини између Србије и Уједињених Арапских Емирата и велики пословни форум у Београду.

Чадеж је, после састанка са министром спољне трговине Уједињених Арапских Емирата Тани Бин Ахмедом Ал Зејудијем у Абу Дабију, рекао да ће до краја октобра бити одржана друга рунда преговора о Споразуму о слободној тровини, саопштила је ПКС.

"Тај споразум, који припремају две владе, биће оквир, а на привредницима је да га попуне новим пословима", рекао је Чадеж и додао да ће министар Ал Зејуди предводити највећу привредну делегацију УАЕ у посети Србији, која ће учествовати на пословном форуму.

"Заједно са коморама Абу Дабија, Дубаија, као и са Саветом инвеститора УАЕ, учествујемо у организацији овог пословног форума, са циљем да новим пројектима унесемо додатну динамику и енергију у економске односе Србије, региона Западног Балкана и УАЕ", поручио је Чадеж.

Он се раније данас састао са генералним секретаром Међународног Савета инвеститора УАЕ Џамалом Ал Џарваном, са којим је разговарао о могућностима улагања у Србији и региону, посебно у сектору информационих технологија, иновација и иновативног здравства.

Чадеж је представио Био Сенс институт и пројекат Био4 Кампус, који је, према његовим речима, један од најинтересантнијих у области биотехнологије.

Савет инвеститора УАЕ међу најутицајнијим је у свету, а по речима Чадежа, постоји могућност за улагања у компаније у Србији као и за сарадњу у области изградње модуларних болница и нових технологија прераде ретких метала.

"Балкан постаје посебно занимљив у овој области јер поседује ресурсе, које нема ниједан други регион у Европи. Данас се ретки метали увозе из Азије, а иновативне технологије прераде велика су шанса за регион", додао је Чадеж.

Како је нагласио, Савет инвеститора УАЕ, заједно са Привредном комором Србије и Коморским инвестиционим форумом Западног Балкана, у Србији би могао постати нови хаб за будуће инвестиције и пројекте у региону.

Генерални секретар Међународног савета инвеститора Ал Џарван изразио је велико задовољство конструктивним разговором са делегацијом из Србије и председником ПКС и најавио низ заједничких активности на јачању веза.

Чадеж ће током вишедневне радне посете УАЕ, сутра обићи Национални штанд Србије на највећем технолошком сајму на свету "Гитекс Глобал 2023", на којем учествује 11 домаћих компанија.

image