Економија

Брзи интернет стиже у српска села: Важан споразум "Телекома" са "Хуавејом"

Захваљујући овом уговору 1,8 милион домаћинстава у Србији имаће могућност да користи оптички интернет
Брзи интернет стиже у српска села: Важан споразум "Телекома" са "Хуавејом"© TANJUG/ DOPISNIK KiM

Генерални директор компаније "Телеком Србија" Владимир Лучић потписао је данас у Пекингу комерцијални уговор о трећој фази модернизације фиксне мреже са кинеском компанијом "Хуавеј", што ће значити да ће то омогућити оптички интернет за још 400.000 домаћинстава.

Он је рекао да да је тај уговор велика ствар за компанију, али и целу Србију, пошто је реч о великој и завршној фази модернизације фиксне мреже.

"Веома сам поносан, што смо на неки начин, као "Телеком Србија" и са овим завршном уговором допринели, убрзаном развоју Србије ка новој дигиталној будућности. Као што је битно урадити праве ауто-путеве, ово је једна врста дигиталног ауто-пута. Са овим уговором "Телеком Србија" поставља Србију у ранг најсавременијих европских земаља, са процентом домаћинстава који могу да користе оптички интернет", рекао је Лучић после потписивања споразума.

Додао је да ће то донети "Телекому Србија" значајније и веће приходе и већи број корисника.

Лучић је навео да је оптички интернет веома битан у Европи, када је реч о четвртој индустријској револуцији и развоју дигиталног друштва.

"Ми смо до сада, у последњих пет година изградили оптичку мрежу за 1,4 милиона домаћинстава и фактички са овим ће 1,8 милиона домаћинстава имати могућност да користи оптички интернет. Оно што је исто добро, у последњих пет година, доста корисника већ то и користи, око 450.000 корисника користи већ сада оптички интернет и тај број изузетно расте", навео је Лучић.

Лучић је рекао да имплементација креће одмах, јер је то у ствари наставак сарадње која је покренута 2016. године.

Додаје да је ово трећи анекс те сарадње и да се ту сарадња не зауставља.

"Са овим уговором који ћемо ми имплементирати врло брзо, у неколико година, фактички, сва мала места која до сада нису била покривена оптичким интернетом, добиће оптички интернет. Дакле, да ли живели у малом граду или у Београду, биће свеједно, имаћете квалитетан оптички интернет и моћи ћете одатле да радите, а то је доста битно у четвртој индустријској револуцији", рекао је директор Лучић за Танјуг.

Осим овог уговора, Лучић ће током дана потписати и уговор о финансирању треће фазе модернизације фиксне мреже са "Кинеском банком" и "Ексим банком" .

Јовановић: Србија лидер у Југоисточној Европи

Министар информисања и телекомуникација у Влади Србије Михаило Јовановић изјавио је у Пекингу, поводом потписивања комерцијалног уговора "Телекома" и компаније "Хуавеј" за изградњу оптичке мреже, да је Србија, када се гледају параметри који се тичу оптичке покривености, један од лидера у Југоисточној Европи.

"Данас сам имао састанак са руководством компаније "Хуавеј" и њеним потпредседником Џефом Вангом и његовим тимом, где смо констатовали добру сарадњу која је нарочито интензивирана 2014. године и где је Хуавеи веома битан партнер Телекома и Владе Србије", рекао је он за Танјуг.

Додао је да је њему као министру за информисање и телекомуникације посебно важан пројекат изградње оптичке инфраструктуре у руралним подручјима, односно увођење брзог интернета у свим селима, где је циљ Србије да се до краја 2025. године сва села покрију брзим интернетом.

Према његовим речима, ту је "Хуавеј" партнер Србије и ради један део неопходне инфраструктуре.

"У време када су таленти битни у целом свету у шта улаже и "Хуавеј", ова компанија је урадила добру ствар пошто је позвала најбоље студенте из Србије да дођу и  буду део овог догађаја, да виде културу и традицију Кине, али и да се сусретну са најновијим технологијама, а "Хуавеј" јесте један од лидера у свету ИТ", рекао је Јовановић.

Истакао је да је пут даљег развоја сваке земље заснован на талентима, на улагањима у знање и да је и Србија доста урадила у трансформацији система просвете увођењем ИТ у основне школе, повећањем броја ИТ одељења у средњим школама, повезивањем основних и средњих школа на брзи интернет.

Џеф Ванг је за Танјуг истакао да "Хуавеј" у континуитету ради на развоју талената у Србији.

"Сарађујемо са основним и средњим школама, као и са факултетима. Обезбедили смо стипендије да подстакнемо ђаке и студенте да изучавају информационо-комуникационе технологије. Донирали смо опрему за учење, 150 смарт школских табли, па сада ђаци и студенти могу да похађају часове на даљину захваљујући таквој опреми", рекао је Џеф Ванг.

Навео је да је ова компанија ове године донирала и 150.000 долара у стипендијама да подстакне ђаке и студенте да развијају своје таленте у области информационо-комуникационих технологија.

image