Пица и паеља све скупље: Инфлација можда попушта али не и цена кључног састојка

Аналитичари објашњавају да је скок цена маслиновог уља разлог

Раст цена маслиновог уља повећао је цену традиционалних италијанских и шпанских јела.

Према месечним "Блумберговим" индексима пице и паеље, који показују колико италијанска и шпанска домаћинства троше на припрему ових јела, цена састојака за пицу "маргарита" порасла је у септембру за 8,2 одсто на годишњем нивоу, док је цена за прављење паеле скочила за 20,6 одсто у односу на претходну годину.

Док је укупна инфлација у обе земље била знатно испод ових нивоа, са 5,6 одсто у Италији и 3,3 одсто у Шпанији, цена кључног састојка расте. У Италији је маслиново уље поскупело за 43 одсто прошлог месеца у односу на годину раније, док је у Шпанији поскупело још више – за 67 одсто на годишњем нивоу, упркос томе што је та земља највећи светски произвођач и извозник овог производа.

Глобалне цене маслиновог уља достигле су рекордне вредности прошлог месеца, премашивши 8.900 долара по тони и отприлике удвостручивши се у односу на прошлу годину због изузетно сувог времена на Медитерану, где се производи две трећине светске производње маслиновог уља.

Суша је штетила усевима, као и довела до ширења штеточина и болести. У свом септембарском извештају, Министарство пољопривреде САД ревидирало је своју прогнозу глобалне производње маслиновог уља за 2022-23. на 2,5 милиона тона, четвртину ниже и од претходне године и од петогодишњег просека, подсећа РТ интернешенел.

Европска комисија је такође прошле недеље упозорила да ће цене маслиновог уља вероватно остати повишене још једну сезону.