Економија

Буџет за 2024. пред посланицима, Мали: Српска економија расте

Министар финансија је рекао да предложени буџет обезбеђује подизање животног стандарда грађана, имајући у виду повећања плата и пензија од 1. јануара

Посланици Скупштине Србије почели су данас прву седницу редовног јесењег заседања на чијем дневном реду је предлог буџета за 2024. годину, као и предлози закона о јавном информисању и медијима, о електронским медијима и о јавним медијским сервисима.

Посланике је испред зграде парламента дочекала Гарда Војске Србије и црвени тепих, а седница је почела интонирањем химне "Боже правде".

Министар финансија Синиша Мали изјавио је у Скупштини Србије, образлажући предлог буџета за 2024. годину, да српска економија и даље расте и да је план да се тако настави и у наредној години. Истовремено, истакао је да ће се наставити са капиталним инвестицијама.

Мали је рекао да предложени буџет обезбеђује подизање животног стандарда грађана, имајући у виду повећања плата и пензија од 1. јануара.

Министар је додао да ће плате у јавном сектору бити веће за 10 одсто, пензије у складу са швајцарском формулом - 14,8 одсто, а минимална зарада за 17, 8 одсто, пренео је Танјуг.

Пензионери крајем новембра могу да рачунају и на једнократну помоћ од 20.000 динара. Према речима министра, просечна пензија од 1. јануара биће 390 евра.

На дневном реду и уџбеници

На дневном реду је укупно 60 тачака, а међу њима су и измене и допуне Закона о државном премеру и катастру, Закона о дувану, Закона о здравственом осигурању, Предлогу закона о посебним поступцима ради реализације међународне специјализоване изложбе Експо 27.

Такође, посланици би требало да расправљају о подстицајима у пољопривреди, о порезу на доходак грађана и имовину, о спречавању прања новца и финансирања тероризма, о јавним набавкама, о основама система образовања и васпитања, о уџбеницима.

Пред посланицима је и Предлог закона о изменама и допунама Закона о јавним набавкама, о Уставном суду, о заштити права на суђење у разумном року, о завршном рачуну буџета Републике Србије за 2022. годину.

Парламентарци ће бирати и чланове Надзорног одбора за изборну кампању, чланове Републичке комисије за енергетске мреже и једног члана Већа Агенције за спречавање корупције.

image