Расте песимизам међу немачким потрошачима: Мање троше због страха од пада прихода

Високе цене хране слабе куповну моћ домаћинстава у Немачкој, тако да приватна потрошња неће ове године моћи да подржи привреду, сматра стручњак за понашање потрошача Ролф Биркл

Немачка агенција за истраживање тржишта ГФК саопштила је данас да је њен индекс потрошачког расположења за новембар пао на -28,1 поен са октобарских -26,7 поена, што је најнижа вредност у последњих седам месеци. Тржишта су очекивала да ће вредност ГФК индекса потрошачког расположења за новембар бити -26,6 поена.

Подиндекс којим се мери склоност куповини је остао на такорећи истом нивоу као и претходног месеца, индикатор економских очекивања од будућности је минимално порастао, али истовремено је порастао и подиндекс којим се мери склоност штедњи, наводи се на сајту ове организације са седиштем у Нирнбергу.

Индикатор очекивања прихода је пао на -15,3 поена, за четири поена у односу на претходни месец, док је подиндекс који мери склоност штедњи порастао на 8,5 поена, за 0,5 поена у односу на октобар.

"ГФК индекс потрошачког расположења је у паду већ три месеца, нада у опоравак потрошачког расположења ове године се расплинула", рекао је стручњак за понашање потрошача Ролф Биркл.

Он је додао да високе цене хране слабе куповну моћ домаћинстава у Немачкој, тако да приватна потрошња неће ове године моћи да подржи привреду.